събота, 1 март 2025 г.

Тутманик с извара, сирене и кашкавал




Може да забъркате тестото в домашна хлебопекарна.

Рецепта:
250 мл прясно мляко
50 г краве масло/или олио, мас, каймак/
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
550 г брашно за баница
20 г прясна мая

На намазване на кората:
60 г краве масло
60 мл олио

Пълнеж:
200 г извара
100 г кашкавал
100 г сирене

За намазване и поръсване отгоре:
1 яйце
10 мл олио
сусам и черен кимион по желание



Продуктите се сипват в контейнера на хлебопекарната и се включва на програма тесто.
След като програмата приключи се включва отново, колкото да омеси втасалото тесто за минута, две на топка, спира се програмата и тестото се изважда върху поръсен с брашно плот.
Разточва се на голяма квадратна кора /издърпвайте тук-там с ръце, за да оформите кората.
Кората се намазва със смес от разтопено краве масло и олио, поръсва се със смес от настъргано сирене, настърган кашкавал и извара. Прегъва се от едната страна кората до средата, след това от другата страна, като се застъпва прегънатата кора. След това се прегъва от двата срещуположни края, докато пак се образува квадрат. Разточва се квадрата, но не много и се прехвърля в тава покрита с хартия за печене.



Може да се изпече в тази форма, но може да се нареже на квадратчета или триъгълници по желание.
Оставя се да втаса на топло за около 30 минути.
Намазва се с разбито яйце с малко олио и се поръсва със семена.
Слага се да се пече в студена фурна на средна скара или едно ниво по-ниско. Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор, или на 190-200 без вентилатор. Пече се около 40 минути.





Няма коментари: