събота, 1 март 2025 г.

Торта с шамфъстък и малини



За блатовете:

Мерителна чаша 200 мл

100 г фино смлян шамфъстък/ 1 ч.ч

180 г брашно / 1 и 1/2 ч.ч

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1/4 ч.л. сол

100 г краве масло

180 г кристална захар /1 ч.ч

3 големи яйца (L размер)

1 ч.л. ванилия екстракт

100 мл прясно мляко/ 1/2 ч.ч


Малинов пълнеж и глазура:

500 г прясни малини/ може и замразени

250 г кристална захар

/може да се ползва готово сладко от малини/


Крем:

500 г маскарпоне

200 г краве масло

280 г пудра захар

2 ч.л. ванилия екстракт

4 с.л. студено прясно мляко


За украса на тортата:

100 г малини

20 г фино смлян шамфъстък


Приготвяне:

Фурната се загрява на 170 градуса.

Две форми за торта с диаметър 22 см се намазват с олио и се поръсват с брашно.

За блата:

В купа се смесват шамфъстък, брашно, бакпулвер, сода и сол и сухите съставки се разбъркват.

В отделна купа се разбиват маслото и кристалната захар за около 2 минути. Добавят се яйцата, едно по едно, при непрекъснато разбиване. Накрая се добавя екстракт ванилия и постепенно на 2-3 пъти се добавят сухите съставки, като се редуват с прясното мляко, докато се получи еднородна смес.

Сместа се разпределя по равно в двете форми и се изпичат два блата, всеки за по 25 минути, като се проверяват с клечка дали са изпечени.

Изваждат се и се оставят във формите за 10 минути. След което се изваждат от тях и се оставят напълно да се охладят.

Добре охладени се разрязва всеки блат на две части.


Малинов пълнеж:

Малините се измиват и се слагат заедно със захарта в дълбока тенджера на котлона. / При нужда добавете 1-2 лъжици вода, докато малините пуснат сок. Ако са замразени не е нужно да добавяте вода/ Приготвя се сладко на умерен огън. Не трябва силно да ври. Периодично се взима с лъжичка малко сладко и се сипва в чинийка, като се проверява дали е достатъчно гъсто. Внимавайте да не го изтървете и да се сгъсти много. Капката леко трябва да се стича, когато сипете в чинийка, а след 15-20 секунди трябва да се задържи без да се разтича. Отделно при охлаждане сладкото ще се сгъсти още. Моето сладко беше готово за около 20 минути. 

Крем:

В купа се разбиват крема сиренето и мекото масло. Постепенно се добавя пудрата захар, докато се получи еднородна смес. Накрая се добавя ванилията.
Ако сместа е много съста се добавя лъжица по лъжица студено прясно мляко и се разбива с миксер. 1/3 от крема се отделя за измазване на тортата. Останалият крем се разделя на 3 равни части.

Сглобяване на тортата:

В сервизна чиния се поставя блат, отгоре се разпределя 1/3 крем и 1/4 от сладкото от малини. Следва отново блат, крем и сладко от малини. Най-отгоре тортата се измазва с отделената 1/3 крем, декорира се със сладко от малини, пресни малини и смлян шамфъстък. Охлажда се поне 5 часа преди консумация.



Няма коментари: