За блатовете:
Мерителна чаша 200 мл
100 г фино смлян шамфъстък/ 1 ч.ч
180 г брашно / 1 и 1/2 ч.ч
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
100 г краве масло
180 г кристална захар /1 ч.ч
3 големи яйца (L размер)
1 ч.л. ванилия екстракт
100 мл прясно мляко/ 1/2 ч.ч
Малинов пълнеж и глазура:
500 г прясни малини/ може и замразени
250 г кристална захар
/може да се ползва готово сладко от малини/
Крем:
500 г маскарпоне
200 г краве масло
280 г пудра захар
2 ч.л. ванилия екстракт
4 с.л. студено прясно мляко
За украса на тортата:
100 г малини
20 г фино смлян шамфъстък
Приготвяне:
Фурната се загрява на 170 градуса.
Две форми за торта с диаметър 22 см се намазват с олио и се поръсват с брашно.
За блата:
В купа се смесват шамфъстък, брашно, бакпулвер, сода и сол и сухите съставки се разбъркват.
В отделна купа се разбиват маслото и кристалната захар за около 2 минути. Добавят се яйцата, едно по едно, при непрекъснато разбиване. Накрая се добавя екстракт ванилия и постепенно на 2-3 пъти се добавят сухите съставки, като се редуват с прясното мляко, докато се получи еднородна смес.
Сместа се разпределя по равно в двете форми и се изпичат два блата, всеки за по 25 минути, като се проверяват с клечка дали са изпечени.
Изваждат се и се оставят във формите за 10 минути. След което се изваждат от тях и се оставят напълно да се охладят.
Добре охладени се разрязва всеки блат на две части.
Малинов пълнеж:
Малините се измиват и се слагат заедно със захарта в дълбока тенджера на котлона. / При нужда добавете 1-2 лъжици вода, докато малините пуснат сок. Ако са замразени не е нужно да добавяте вода/ Приготвя се сладко на умерен огън. Не трябва силно да ври. Периодично се взима с лъжичка малко сладко и се сипва в чинийка, като се проверява дали е достатъчно гъсто. Внимавайте да не го изтървете и да се сгъсти много. Капката леко трябва да се стича, когато сипете в чинийка, а след 15-20 секунди трябва да се задържи без да се разтича. Отделно при охлаждане сладкото ще се сгъсти още. Моето сладко беше готово за около 20 минути.
Крем:
В купа се разбиват крема сиренето и мекото масло. Постепенно се добавя пудрата захар, докато се получи еднородна смес. Накрая се добавя ванилията.
Ако сместа е много съста се добавя лъжица по лъжица студено прясно мляко и се разбива с миксер. 1/3 от крема се отделя за измазване на тортата. Останалият крем се разделя на 3 равни части.
Сглобяване на тортата:
В сервизна чиния се поставя блат, отгоре се разпределя 1/3 крем и 1/4 от сладкото от малини. Следва отново блат, крем и сладко от малини. Най-отгоре тортата се измазва с отделената 1/3 крем, декорира се със сладко от малини, пресни малини и смлян шамфъстък. Охлажда се поне 5 часа преди консумация.
Няма коментари:
Публикуване на коментар