За 3 броя:
150 мл вода
1/2 ч.л. сол
5 г прясна мая
10 мл олио или зехтин
280 г пълнозърнесто брашно
/олио за намазване на тигана при печене/
Във водата се разтваря маята, добавят се зехтин и сол и се замесва меко тесто, като на порции се добавя брашно. Оставя се да втаса, разделя се на 3 части. Всяка се разточва на кръг и може да се изпекат така, след като се оставят да почиват 30 минути, а после се изпичат в тиган намазан с мазнина и от двете страни. Но може да се направят и с пълнеж.
За да се напълнят, всяко тесто се разточва на кръв, в едната половина се поставя пълнеж: шунка, кашкавал, сирене, нарязани зеленчуци, затваря се с другата половина тесто и пърленката се разточва отново. Оставят се да почиват 30 минути, след което се изпичат в намаслен тиган и от двете страни.
Аз направих постни пърленки с пълнеж само от маслини, манголд и самардала, които изпекох в намаслен с олио тиган, и пърленки с пълнеж шунка, кашкавал, топено сирене и самардала, и такива само с кашкавал, топено сирене и сушени домати, които изпекох в тиган намаслени с краве масло. Стават много вкусни и само със сирене и масло.
Могат да се направят във веган и вегетариански вариант, като за веган може вместо мая да се ползва сода бикарбонат. Пак след пълнеж и разточване тестото се оставя за 30 минути преди печене да се отпусне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар