Един семпъл вариант на пирожки, но пък вкусни ми се получиха и реших да ги запиша в блога.
Не съм използвала яйца и млечни продукти в рецептата. Направих ги с любим картофен пълнеж, към който добавих семенца черен кимион, които дават интересен вкус на тестените изделия. Опитайте, а по желание може да добавите и настъргано сирене, или кашкавал.
Черен кимион семена може да срещнете и под името Чоролто /фирма Рубо/, Чорекоту и Нигела.
От посоченото количество излизат между 12-14 пирожки. Тестото може да омесите в хлебопекарната, като сложите продуктите в описания ред.
Рецепта:
330 мл вода
1 и 1/2 ч. л сол
2 с. л захар
3 с. л олио
600 г брашно
20 г прясна мая
/олио при разточване на пирожките и за пържене/
Пълнеж:
1 кг картофи сварени с кората, обелени и намачкани с преса
1 ч.л. сол /опитайте на вкус/
1 с.л. семена черен кимион
1 ч.л. бял смлян пипер или наполовина смлян черен пипер
Готовото втасало тесто се разделя на топчета по около 70-80 грама. Всяко се разточва на намазнен плот с олио.
В единия край се поставят по около 2 с.л. от картофите и се навива тестото на рулце, както сармите, като се затваря и от двата края и след като се навие се прищипва, за да не се разтвори при пържене. С ръце и лек натиск се разточва на плота рулцето, да се издължи всяка пирожка около една педя. При нужда намаслявайте ръцете с олио.
Готовите пирожки се оставят да почиват на растояние една от друга около 30 минути. Пържат се в загрято олио, не много количество, но да ги покрива наполовина, на умерен огън, за да не изгарят, като се обръщат периодично да се изпържат до кафеникав цвят.
Изваждат се и се оставят да почиват 10 минути, защото плънката е много гореща. След това ги хапвате с каквото пожелаете. Вървят си и със сладко и със солено.
Няма коментари:
Публикуване на коментар