неделя, 16 март 2025 г.

Пирожки с картофи и черен кимион


Един семпъл вариант на пирожки, но пък вкусни ми се получиха и реших да ги запиша в блога. 

Не съм използвала яйца и млечни продукти в рецептата. Направих ги с любим картофен пълнеж, към който добавих семенца черен кимион, които дават интересен вкус на тестените изделия. Опитайте, а по желание може да добавите и настъргано сирене, или кашкавал.

Черен кимион семена може да срещнете и под името Чоролто /фирма Рубо/, Чорекоту и Нигела.


От посоченото количество излизат между 12-14 пирожки. Тестото може да омесите в хлебопекарната, като сложите продуктите в описания ред.

Рецепта:

330 мл вода

1 и 1/2 ч. л сол

2 с. л захар

3 с. л олио

600 г брашно

20 г прясна мая

/олио при разточване на пирожките и за пържене/


Пълнеж:

1 кг картофи сварени с кората, обелени и намачкани с преса

1 ч.л. сол /опитайте на вкус/

1 с.л. семена черен кимион

1 ч.л. бял смлян пипер или наполовина смлян черен пипер


Готовото втасало тесто се разделя на топчета по около 70-80 грама. Всяко се разточва на намазнен плот с олио.

В единия край се поставят по около 2 с.л. от картофите и се навива тестото на рулце, както сармите, като се затваря и от двата края и след като се навие се прищипва, за да не се разтвори при пържене. С ръце и лек натиск се разточва на плота рулцето, да се издължи всяка пирожка около една педя. При нужда намаслявайте ръцете с олио.
Готовите пирожки се оставят да почиват на растояние една от друга около 30 минути. Пържат се в загрято олио, не много количество, но да ги покрива наполовина, на умерен огън, за да не изгарят, като се обръщат периодично да се изпържат до кафеникав цвят. 

Изваждат се и се оставят да почиват 10 минути, защото плънката е много гореща. След това ги хапвате с каквото пожелаете. Вървят си и със сладко и със солено.




Няма коментари: