Единственото, което добавих е, че след изпичане на заека деглазирах тавата с чаша бира, сгъстих соса с 1 с.л. царевично нишесте и подправих с още малко сол и пипер.
Понеже подправките ръсим на око и според килограмите на месото, ще дам като ориентир количества.
1 заек (2-2,5 кг)
50 г сланина/ нарязана на тънко шпиковаме вътре в заека- правят се малки прорези и се мушват парченца сланина/
/разбъркваме малко олио за намазване на заека на око, добавяме малко сол, малко прясно смлян черен пипер, червен пипер и 2 с.л. подправка за пиле- за предпочитане са тия за печено пиле) и намазваме заека. Оставяме да се маринова час-два.
Нужни са още:
50-60 г масло/ нарязано на парченца се слага върху маринования заек преди печене
500 мл бира /250 мл при печене на заека и 250 мл последващо за соса/
1 с.л. царевично нишесте, разтворено в 100 мл студена вода
щипка сол и щипка черен пипер
Пълнеж:
60-70 мл олио
200 г ориз
100 г моркови
3 глави червен лук
100 г гъби /обикновена или кралска печурка/
2-3 стръка магданоз
1 ч.л. сух джоджен
малко смлян черен пипер
1 с.л. подправка вълшебен вкус разтворена в чаша гореща вода
Приготвяне на пълнежа:
Нарязваме на ситно лука, морковите и гъбите и задушаваме в загрятата мазнина. Добавяме после ориза, запържваме за кратко и наливаме 2 чаши вода и чашата с подправка вълшебен вкус. Подправяме с джоджен и малко черен пипер и готвим сместа до готовност на ориза. Сваляме от котлона, подправяме с магданоз и с тази плънка пълним зайчето, което на финал зашиваме с конец.
Поставяме маринования заек в дълбока тава или гювеч, на дъното наливаме 250 мл от бирата, а отгоре разпределяме на бучици 50-60 г краве масло.
Покриваме с фолио/или капак на гювеч и печем 1,5 часа на 300 градуса /пекохме на 250 градуса за същото време/ и след изтичане на времето оставихме още 15 минути във фурната. Не е нужно да се открива и запича допълнително, тъй като и така хваща коричка, а не трябва да изсъхва.
Ако заекът се приготвя в гювеч, времето за печене ще се удължи, тъй като трябва и време за загряване на съда, който се слага в студена фурна.
Изпеченият заек изваждаме в сервизна чиния. Към останалия сос в тавата добавяме останалата бира- 250 мл, малко сол и черен пипер и връщаме във фурната, да загрее сместа. Аз деглазирах тавата на котлона и там направих соса, тъй като тавата позволяваше загряване на котлон.
Нишестето разтваряме в около 100 мл студена вода, добавяме към соса, бъркаме енергично, докато се сгъсти. На котлон става за около минута, а ако се прави соса във фурната, то след изваждане на месото наливаме бирата, добавяме сол и пипер, връщаме във фурната да загрее и да се отлепят от дъното остатъците от печеното. През това време разтваряме нишестето и след загряване на бирата в тавата отваряме фурната, сипваме нишестето, разбъркваме и оставяме във фурната за около 2-3 минути да се сгъсти сосчето.
Готовият сос прецеждаме и сервираме в сосиера, или направо поливаме зайчето отгоре.
Бележка към рецептата:
Ако ще ползвате и дреболиите към зайчето, то главата, белия дроб и сърцето се варят в подсолена вода. След като се сварят главата се обезкостява, а дробчето и сърцето се режат на по-дребно и се добавят към плънката с ориза.
Няма коментари:
Публикуване на коментар