понеделник, 3 март 2025 г.

Пълнен домашен заек


Свекърва ми приготви много вкусен домашен заек по рецепта на братовчедката Ленчето. Знаете, от уста на уста се споделят най-вкусните рецепти. И когато се снабдихме с домашен заек от друга роднина, веднага рецептата беше изпитана и се насладихме на страхотна вечеря.

Единственото, което добавих е, че след изпичане на заека деглазирах тавата с чаша бира, сгъстих соса с 1 с.л. царевично нишесте и подправих с още малко сол и пипер.

Понеже подправките ръсим на око и според килограмите на месото, ще дам като ориентир количества.


Рецепта:

1 заек (2-2,5 кг)

50 г сланина/ нарязана на тънко шпиковаме вътре в заека- правят се малки прорези и се мушват парченца сланина/

/разбъркваме малко олио за намазване на заека на око, добавяме малко сол, малко прясно смлян черен пипер, червен пипер и 2 с.л. подправка за пиле- за предпочитане са тия за печено пиле) и намазваме заека. Оставяме да се маринова час-два.

Нужни са още:

50-60 г масло/ нарязано на парченца се слага върху маринования заек преди печене


500 мл бира /250 мл при печене на заека и 250 мл последващо за соса/

1 с.л. царевично нишесте, разтворено в 100 мл студена вода

щипка сол и щипка черен пипер


Пълнеж:

60-70 мл олио

200 г ориз

100 г моркови

3 глави червен лук

100 г гъби /обикновена или кралска печурка/

2-3 стръка магданоз

1 ч.л. сух джоджен

малко смлян черен пипер

1 с.л. подправка вълшебен вкус разтворена в чаша гореща вода


Приготвяне на пълнежа:

Нарязваме на ситно лука, морковите и гъбите и задушаваме в загрятата мазнина. Добавяме после ориза, запържваме за кратко и наливаме 2 чаши вода и чашата с подправка вълшебен вкус. Подправяме с джоджен и малко черен пипер и готвим сместа до готовност на ориза. Сваляме от котлона, подправяме с магданоз и с тази плънка пълним зайчето, което на финал зашиваме с конец.

Поставяме маринования заек в дълбока тава или гювеч, на дъното наливаме 250 мл от бирата, а отгоре разпределяме на бучици 50-60 г краве масло.

Покриваме с фолио/или капак на гювеч и печем 1,5 часа на 300 градуса /пекохме на 250 градуса за същото време/ и след изтичане на времето оставихме още 15 минути във фурната.  Не е нужно да се открива и запича допълнително, тъй като и така хваща коричка, а не трябва да изсъхва. 

Ако заекът се приготвя в гювеч, времето за печене ще се удължи, тъй като трябва и време за загряване на съда, който се слага в студена фурна.

Изпеченият заек изваждаме в сервизна чиния. Към останалия сос в тавата добавяме останалата бира- 250 мл, малко сол и черен пипер и връщаме във фурната, да загрее сместа. Аз деглазирах тавата на котлона и там направих соса, тъй като тавата позволяваше загряване на котлон. 
Нишестето разтваряме в около 100 мл студена вода, добавяме към соса, бъркаме енергично, докато се сгъсти. На котлон става за около минута, а ако се прави соса във фурната, то след изваждане на месото наливаме бирата, добавяме сол и пипер, връщаме във фурната да загрее и да се отлепят от дъното остатъците от печеното. През това време разтваряме нишестето и след загряване на бирата в тавата отваряме фурната, сипваме нишестето, разбъркваме и оставяме във фурната за около 2-3 минути да се сгъсти сосчето.
Готовият сос прецеждаме и сервираме в сосиера, или направо поливаме зайчето отгоре.

Бележка към рецептата:

Ако ще ползвате и дреболиите към зайчето, то главата, белия дроб и сърцето се варят в подсолена вода. След като се сварят главата се обезкостява, а дробчето и сърцето се режат на по-дребно и се добавят към плънката с ориза.




Няма коментари: