12 листа кори за баклава или баница
300 г ядки (използвайте каквито искате, аз използвах орехи като Зейна)
150 г краве масло
1/2 ч.л. канела
Карамелен сос:
200 мл сметана 35% масленост
100 мл светъл сироп/ това е златен сироп - ще пусна рецепта как го правя по-долу/
100 г кафява захар
1 пакетче ванилова захар
За гарниране:
люспи морска сол
Сервиране :
Топка ванилов или сметанов сладолед
Приготвяне:
Започнете с карамеления сос. Смесете всички съставки в малка тенджера и гответе, като разбърквате, около 5-7 минути, докато сосът се сгъсти и стане вискозен. Оставете соса да изстине. След това сипете в бурканче и затворете с капак./ Не гответе повече соса, тъй като след като изстине се сгъстява много. Може да втечните като загреете на котлона и добавите малко сметана.
Ядките се нарязват на ситно и се смесват с канелата. Разтопете маслото и смесете 50 г разтопено масло с ядките. Останалото масло отделете за намазване на корите.
Загрейте фурната на 200 градуса с горно и долно нагряване. Намажете един лист от корите с масло, поставете друг лист отгоре и намажете с масло. Поставете ядки по ръба от дългата страна и навийте на дълго руло. След това го навийте на охлюв и го поставете върху тава, покрита с хартия за печене. Продължете да правите същото с останалите кори и пълнежа. Намажете готовите охлювчета с малко масло или с олио. Печете до златисто и хрупкаво на средна скара за около 12-15 минути.
Полейте баклавата с карамелен сос, когато е прясно изпечена и топла. Оставете да попие малко от карамеления сос. Отгоре поръсете със сол, добавете топка сладолед, още малко карамелен сос и сервирайте веднага.
Как да си направим златен сироп тук: Бон Апети - Златен сироп
Рецептата за баклавата видях в блога на Зейна Муртада.
Открих Зейна в Pinterest преди 7 години. Бях се запалила по кебапите и попаднах на нейна рецепта за персийски кебап и така разглеждайки блога ѝ се запалих да опитам някои рецепти от близкоизточната кухня.
Зейна е родена в Сиера Леоне, с ливански корени и израснала в Малмьо- Швеция. Един от най-популярните шведски кулинарни блогъри с над 500 000 последователи в Инстаграм, а кулинарния блог започва на шега, може би малко преди да я открия аз, но не съм сигурна за годината. Първоначално го е ползвала като електронна книга, в която да събира рецепти, както и повечето български блогъри, когато изведнъж яхва вълната и през 2018 г вече е толкова популярна, че е избрана за кулинарен блогър на годината. Вероятно е имало вирусна рецепта, но това никъде не става ясно.
Когато започнах да я следвам имаше много рецепти от близкоизточната кухня, от гръцката кухня, веган рецепти, но с времето и популярността на блога, сега може да се открият рецепти от различни държави, включително и България.
Популярността ѝ нараства още повече през пандемията, издава 3 кулинарни книги, готви по 3 телевизии и журира в кулинарно предаване, което обаче не можах да открия. Има дори собствена марка хранителни продукти.
Рецептите на Зейна са лесни за изпълнение. Дори връткавите ястия, които познаваме, тя представя с лекота и кратко и стегнато описание.
Самата тя описва в блога си съдържанието така: "Моите рецепти не са сложни и представляват вкусна комбинация от шведска домашна кухня, ливански яхнии, чилийски емпанади, иракски хляб, италиански кюфтета, канелени рулца, тайландски палачинки, индийско къри, гръцка салата, гамбийска домода и турски пържоли. Блогът се актуализира често с нови рецепти всяка седмица. Надяваме се, че тук ще намерите нещо вкусно, което да хареса вкусовите ви рецептори."
Преди да стане популярна, Зейна е учител по кулинария на деца в Fryshuset в Husby.
С днешна дата провежда онлайн кулинарни курсове.
Харесвам я, много, и винаги надничам какво е сготвила през седмицата. От нея научих за някои чуждестранни ястия, как да си миксирам някои подправки и още тънкости в кулинарията.
Блогът на Зейна - https://zeinaskitchen.se/
Инстаграм - https://www.instagram.com/zeinaskitchen/?hl=bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар