Кифличките видях в кухнята на Зейна Муртада
Направих си половин доза - 12 броя. Не са големи, но не са и малки. Ако искате увеличете продуктите до пълната доза.
Заатар си приготвих сама. Рецепти има различни и се миксират различен брой подправки и запечен сусам. Аз направих по рецепта на Вкусно с Бети и комбинирах 3 с.л запечен в тиган белен сусам, 3 с.л. сушен риган, 1 с.л. сушена мащерка, 2 с.л. сумак, 1 ч.л. фина морска сол.
Рецепта:
Тесто:
12 г прясна мая
150 мл хладко прясно мляко
1 яйце
25 г краве масло
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
360-280 г брашно
Пълнеж:
Комбинираните подправки за заатар по-горе смесени с 50 мл слънчогледово олио
100 г настърган краве кашкавал
За намазване:
1 малко яйце - разбито
сусам и семена черен кимион за поръсване
Приготвяне:
Маята се разтваря в млякото, добавят се захарта и солта, размекнатото краве масло, яйцето и на порции брашно, като се замесва меко тесто. Оставя се да втаса, да удвои обема си.
Разточва се на правоъгълна кора и се намазва със заатар и се поръсва с настърган кашкавал. Навива се на руло и се нарязва на 12 парчета. Подреждат се в тава покрита с хартия за печене на малко разстояние едно от друго. Ако направите двойната доза може да разположите по-близо едно до друго.
Оставят се на топло да втасат, или поне за 30 минути. Намазват се с разбито яйце и се поръсват със семена. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 12- 15 минути, в зависимост силата на фурната.
Няма коментари:
Публикуване на коментар