събота, 5 април 2025 г.

Кифлички със заатар и кашкавал


Кифличките видях в кухнята на Зейна Муртада

Направих си половин доза - 12 броя. Не са големи, но не са и малки. Ако искате увеличете продуктите до пълната доза.

Заатар си приготвих сама. Рецепти има различни и се миксират различен брой подправки и запечен сусам. Аз направих по рецепта на Вкусно с Бети и комбинирах 3 с.л запечен в тиган белен сусам, 3 с.л. сушен риган, 1 с.л. сушена мащерка, 2 с.л. сумак, 1 ч.л. фина морска сол. 


Рецепта:

Тесто:

12 г прясна мая

150 мл хладко прясно мляко

1 яйце

25 г краве масло

1 с.л. захар

1/2 ч.л. сол

360-280 г брашно

Пълнеж:

Комбинираните подправки за заатар по-горе смесени с 50 мл слънчогледово олио

100 г настърган краве кашкавал

За намазване:

1 малко яйце - разбито

сусам и семена черен кимион за поръсване



Приготвяне:

Маята се разтваря в млякото, добавят се захарта и солта, размекнатото краве масло, яйцето и на порции брашно, като се замесва меко тесто. Оставя се да втаса, да удвои обема си.

Разточва се на правоъгълна кора и се намазва със заатар и се поръсва с настърган кашкавал. Навива се на руло и се нарязва на 12 парчета. Подреждат се в тава покрита с хартия за печене на малко разстояние едно от друго. Ако направите двойната доза може да разположите по-близо едно до друго.

Оставят се на топло да втасат, или поне за 30 минути. Намазват се с разбито яйце и се поръсват със семена. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 12- 15 минути, в зависимост силата на фурната.



Няма коментари: