Много обичам мусака с тиквички. За първи път проядох при свекърва ми. Тя често приготвяше, но по съвсем различен начин от тази, която ще опиша тук. Някой ден ще направя и по рецепта на свекърва ми и ще споделя в блога, а сега споделям рецептата за мусака на Бени от блога и тук: https://inthebeniskitchen.com/
Правя тази мусака за втори път, като този път направих със смляно телешко месо, а първия път със свинско месо, а в поливката добавих около 50 г настърган кашкавал и лъжица настърган пармезан, просто заради коричката.
Рецепта:
1 кг тиквички нарязани на кубчета
1 голяма глава лук
1 голям морков (100 г)
4-5 скилидки чесън
500 г смляно телешко месо
100 г ориз
1 домат (обелен и нарязан на ситно)
1 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус /тук зависи и от смляното месо, дали има добавена сол и колко солено хапвате. В моето месо нямаше, затова добавих 1 ч.л. за месото и за зеленчуците и ориза още 1 ч.л.
1/3 връзка копър
100 мл олио
За поливката:
1 пълна с.л. брашно, 2 яйца и 300 г кисело мляко / по желание 1 с.л. настърган пармезан и 50 г настърган кашкавал. /В купа се смесват киселото мляко, яйцето, брашното и се разбъркват с бъркалка. Към тях по желание се добавят настърган кашкавал и пармезан.
Приготвяне:
Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете в него нарязаните на ситно лук, чесън и моркови за около 2 минути. Добавете смляното месо и разбърквайте, докато се раздроби. Добавете доматите, гответе минута, две и накрая добавете ориза, подправките и разбъркайте за минута, две.
В голяма тава (около 40х30 см) сложете нарязаните тиквички на кубчета и изсипете сместа със смляното месо и ориз, Разбъркайте добре и добавете 450 мл вряща вода. Гответе ястието в загрята фурна на 200 градуса, докато остане съвсем малко течност на дъното на тавата. При мен отне около 50 минути.
Извадете и разпределете поливката равномерно. Върнете във фурната и запечете до златист загар. След като мусаката е готова извадете и оставете да почива 15-20 минути, преди да разрежете на порции.
Няма коментари:
Публикуване на коментар