неделя, 29 юни 2025 г.

Печени тиквички на фурна


Много харесвам тези тиквички на фурна, защото се приготвят много лесно, с малко мазнина са, не висиш да пържиш на котлона, а стават много вкусни и са почти като пържените.

Вчера точно направих поредните и видях, че Бени е приготвила и тя. Правя ги по същата рецепта, като след това заливам с млечен сос с чесън и копър. Ако не сте опитвали - задължително си направете поне една тава за проба. Когато ще заливам последващо тиквичките с млечен сос застъпвам повече в тавата, за да се съберат повече за едно печене, но когато искам да са по-хрупкави, то ги режа малко по-тънко и редя една до друга в тавата. Снощи ги направих така и 4 средно големи тиквички изпекох на 3 пъти в 3 тави, всяко печене за по 30 минути на 200 градуса. И този път поръсих със съвсем малко пармезан отгоре. 


Рецептата е лесна.

В найлонов плик сипвам чаша брашно, 1 ч.л. червен пипер и 1 ч.л. сол. Режа тиквичките на тънки колелца /не чак тънки за чипс, но да са тънки/. Покривам тавата на фурната с хартия за печене. 

Слагам в торбичката 2-3 шепи нарязани тиквички, затварям отгоре и друсвам торбата да се набрашнят. Подреждам кръгчетата в тавата. Отгоре на много тънка струйка минавам само през средата на тиквичките с олио. Може да пръснете със спрей мазнина, но малко. По желание поръсете с малко настърган пармезан или грана падано.

Пека тиквичките на 200 градуса за около 30 минути, на средна скара, или докато ми харесат на цвят. Изваждам и оставям да постоят в тавата, преди да преместя в сервизна чиния.

Може да залеете с млечно-чеснов сос, но може да хапвате и така със свежа салата. 



Няма коментари: