250 мл прясно мляко
20 г прясна мая или 7 г суха
75 г кристална захар
1 ч.л. сол/ равна/
70 г краве масло /меко/
1 яйце
550 г брашно /от които 20 г за разточване/
Плънка:
150 г кафява захар
100 г краве масло
1 с.л. канела /равна/
/ Смесват се в купа съставките и се разбърква сместа хубаво с лъжица/
Глазура:
50 г краве масло /меко/
50 г пудра захар
200 г крема сирене /натурално/
/Смесват се в купа съставките и се разбърква сместа хубаво с лъжица/
Тестото може да бъде омесено в хлебопекарна на програма тесто.
Без хлебопекарна:
Маята се разтваря в леко затоплено прясно мляко. Добавят се захарта, солта, кравето масло, яйцето, разбърква се и на порции се добавя брашно и се замесва тесто. Готовото тесто се поставя в купа, покрива се с домакинско фолио и се оставя да втаса.
След като е втасало се разточва върху поръсен с брашно плот на голям правоъгълник.
Смесват се съставките за плънката и се разбъркват хубаво в купа. Намазва се тестяната кора, като се разнася хубаво с нож да има равномерно навсякъде. Навива се кората на руло като в края тестото се прищипва, за да не се разтвори. Може да намажете с малко разбит белтък края, за да залепне.
Разрязва се на 12 рулца /може и повече/ и се редят в тава за печене покрита с хартия за печене, като се поставят с разреза нагоре и на отстояние едно от друго.
Оставят се да втасат за около 40 минути.
Слага се тавата в студена фурна. Опции за печене: Включва се фурната на 180 градуса с горно и долно нагряване, слагат се рулцата на средна скара и се пекат за около 25- 30 минути, като след 20-та минута може да проверите с клечка забодена в рулцето дали са готови. Трябва да излезе суха. Не трябва да се препичат много, за да останат мекички.
И втори вариант на изпичане, на 160 радуса с горно и долно нагряване + вентилатор. На средна скара, отново за около 25 минути.
Изваждат се готовите рулца и още топли се намазват с половината от глазурата, а след като се охладят за около 10 минути се намазва и останалата глазура.
По желание се поръсват с щипка канела.
Може да хапвате рулцата топли и охладени на стайна температура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар