понеделник, 29 септември 2025 г.

Канелени рулца


250 мл прясно мляко

20 г прясна мая или 7 г суха

75 г кристална захар

1 ч.л. сол/ равна/

70 г краве масло /меко/

1 яйце

550 г брашно /от които 20 г за разточване/


Плънка:

150 г кафява захар

100 г краве масло

1 с.л. канела /равна/

/ Смесват се в купа съставките и се разбърква сместа хубаво с лъжица/


Глазура:

50 г краве масло /меко/

50 г пудра захар

200 г крема сирене /натурално/

/Смесват се в купа съставките и се разбърква сместа хубаво с лъжица/


Тестото може да бъде омесено в хлебопекарна на програма тесто.

Без хлебопекарна:

Маята се разтваря в леко затоплено прясно мляко. Добавят се захарта, солта, кравето масло, яйцето, разбърква се и на порции се добавя брашно и се замесва тесто. Готовото тесто се поставя в купа, покрива се с домакинско фолио и се оставя да втаса.

След като е втасало се разточва върху поръсен с брашно плот на голям правоъгълник. 

Смесват се съставките за плънката и се разбъркват хубаво в купа. Намазва се тестяната кора, като се разнася хубаво с нож да има равномерно навсякъде. Навива се кората на руло като в края тестото се прищипва, за да не се разтвори. Може да намажете с малко разбит белтък края, за да залепне.

Разрязва се на 12 рулца /може и повече/ и се редят в тава за печене покрита с хартия за печене, като се поставят с разреза нагоре и на отстояние едно от друго.

Оставят се да втасат за около 40 минути.

Слага се тавата в студена фурна. Опции за печене: Включва се фурната на 180 градуса с горно и долно нагряване, слагат се рулцата на средна скара и се пекат за около 25- 30 минути, като след 20-та минута може да проверите с клечка забодена в рулцето дали са готови. Трябва да излезе суха. Не трябва да се препичат много, за да останат мекички.

И втори вариант на изпичане, на 160 радуса с горно и долно нагряване + вентилатор. На средна скара, отново за около 25 минути. 

Изваждат се готовите рулца и още топли се намазват с половината от глазурата, а след като се охладят за около 10 минути се намазва и останалата глазура.

По желание се поръсват с щипка канела.

Може да хапвате рулцата топли и охладени на стайна температура.




Няма коментари: