Тесто:
300 мл вода, или наполовина вода, наполовина прясно мляко.
20-30 г масло, мас или олио
1 и 1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар
20 г прясна мая
600 г брашно
Пълнеж:
250 г краве сирене
50 г краве масло
Заливка:
1 яйце
2 с.л. галета
3 с.л. вода
3 с.л. олио
За намазване на тавата:
10 г краве масло/ може олио
1 пълна супена лъжица галета
Приготвяне:
Тестото се омесва в хлебопекарна, но може и на ръка, като в купа се поставят продуктите в описания ред и на порции се добавя брашно и се меси до получаване на меко тесто. Не се оставя да втаса, а се прибира в еднократна торбичка, в която се добавя лъжица олио, за да се омазни тестото и се оставя в хладилника за една нощ.
/Ако ще печете след замесване, то се оставя тестото да втаса в хлебопекарната или извън нея за около 1 час и след това се оформят милинките/
На следващия ден се изважда тестото, натрошава се 250 г сирене, добавя се 50 г размекнато масло към сиренето. Откъсват се топчета, колкото орех, с намаслени ръце, притискат се с длан, в средата се слага щипка от сместа сирене и с ръце се оформят топчета. Редят се в намаслена тава с масло и поръсена с галета едно до друго.
Оставят се топчетата да втасат (около 40 минути) и когато са готови в купичка се разбива 1 яйце, добавят се 2 с.л. галета, 3 лъжици вода, 3 олио, разбърква се сместа и с четка се намазват милинките. Пекат се за около 30 минути на 180 градуса с горно и долно нагряване. Тук с печенето е според фурната, но като ориентир е толкова времето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар