сряда, 22 октомври 2025 г.

Тепси кебап с телешко и булгур



Смес за каймата:

500 г смляно телешко месо

2-3 с.л. зехтин или олио

1 глава лук/нарязана на ситно

1/4 връзка магданоз/ нарязана на ситно

1 ч.л. сол

1 чаена лъжичка черен пипер

1 чаена лъжичка кимион

1/2 чаена лъжичка смлян бахар

3 яйца


1 чаша парен булгур- сварява се за 20 минути, отцежда се и се посолява с 1 ч.л. сол


Доматен сос за повече сочност по желание:

500 г настъргани домати

щипка сол и черен пипер


За декорация на ястието:

зелена и червена пиперка, червен лук


Приготвяне:

Ястието се приготвя много лесно. Всички продукти се смесват със смляното месо и сварения булгур. Намазва се тава с малко мазнина и сместа се разстила и изравнява. Тавата е с диаметър около 35 см. Отгоре за повече сочност може да се полее с доматен сос подправен със сол и пипер, но може да се пропусне. Ястието се декорира с червена, зелена пиперка и червен лук и се пече в загрята фурна на 200 градуса около 40-50 минути. Много зависи силата на фурната, но да се препече.

По желание се сервира с кисело мляко.





Няма коментари: