Идеята за този бърз сандвич-хляб е на Джейми Оливър и много ми харесва. Вече 2 г импровизирам с такива бързи сандвичи, а с пълнежа винаги е различно. Правила съм с бяло брашно, с пълнозърнесто, или микс бяло и царевично брашно.
Може да се направят и в сладък вариант, примерно с банани, ягоди и шоколад.
Рецептата е супер лесна. За 1 голям сандвич:
1 с.л. кисело мляко - с връх
1/4 лъжичка сода бикарбонат/ или бакпулвер
4 с.л. брашно
4-5 с.л. вода
1/4 лъжичка сол
В купа разбъркваме киселото мляко със содата/ ако ползвате бакпулвер го добавете в брашното. Когато шупне след минута добавяме брашното, солта и вода. Бъркаме с телена бъркалка до хомогенна смес. Сместа е по-гъста от тази за палачинки и по-рядка от тесто, и когато вдигнете бъркалката трябва да се стича с прекъсване, като се спуска на късове. Затова коригирайте брашно-вода, ако се налага. Тук зависи основно от типа брашно.
Загрявате на умерен огън тиган /грил, или обикновен с незалепващо покритие/, добавяте лъжица зехтин, или олио + лъжица масло. Може да поръсите малко семена за вкус /сусам примерно. Изсипвате сместа за хляба и с шпатула разпределяте тестото по диаметъра на тигана.
Когато се появят мехурчета по хлебното тесто подреждате в едната половина на сандвича желаните продукти. Каквото искате. Сирена, кашкавал, извара, сушени или пресни домати, пушена риба, зеленчуци, бекон и т.н. Затваряте сандвича с другата половина, с помощта на шпатула. И вече на слаб огън допичате за максимум 5 минути, като обръщате с шпатулата периодично. Това е. Целта - да не остане вътре някъде по-мокро и сурово. Понякога ми се случва когато нямам търпение, или сложа повече сирена, или зеленчуци. Иска си все пак 5 минути този бърз хляб.
После изваждате, разрязвате и се наслаждавате на вкусна закуска, дори и обяд. Идеален за кутии с храна в офис или училище.
Няма коментари:
Публикуване на коментар