Хапвах тия дни този кекс приготвен от братовчедка ми и се влюбих. Правен е по рецепта на Краси от YouTube канала ѝ - Без престилка, но с точилка Прави се много лесно и като съставки си е доста икономичен, а като вкус е великолепен.
Може да залеете кекса с разтопен шоколад, но за мен така си беше идеален. Към любителите на шоколадови десерти- Опитайте - ще ви хареса.
Нужна е стандартна правоъгълна форма за кекс /9х23 см измерена в дъното/ Може да е по-висока, може и по-ниска. И в двете се получава. Нужен е и лист хартия за печене.
Рецепта:
3 яйца
180 г захар
1 пакетче ванилова захар
150 мл прясно мляко
130 мл олио
150 г брашно
40 г какао
10 г бакпулвер
За гарниране:
20-30 г орехови ядки - нарязани, не смлени
1 с.л. кафява захар
В дълбока купа се разбиват 3 яйца със захарта и ваниловата захар за около 4-5 минути.
Добавят се олиото и прясното мляко и се разбива за кратко /Внимавайте, че пръска сместа/. На 2 порции се добавя сместа от пресято брашно, какао и бакпулвер и сместа се разбива 2-3 минути, за да няма бучки и да се смесят добре съставките.
Формата за кекс се покрива с хартия за печене, така че хартията да покрие стените и да излиза отвън. /Аз ползвам цял лист, макар да идва голям/
Изсипва се кексовата смес, изравнява се, отгоре се поръсва с орехови ядки и малко кафява захар.
По рецепта кексът се пече 45 минути на 180 градуса, на средна скара, без вентилатор.
Пекох с вентилатор на 170 градуса за 45 минути. Проверява се с клечка дали е изпечен. Трябва да излезе суха.
След като е готов се изважда, оставя се във формата за 5-10 минути, след което се изважда от формата с помощта на хартията и се оставя напълно да се охлади преди да се сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар