За 9 броя кифлички:
120 мл прясно мляко
10 г прясна мая или 3 г суха
35 г кристална захар
1/2 ч. л сол
35 г краве масло /меко/
1 белтък
250 г брашно
За крема:
300 мл прясно мляко
2 жълтъка
25 г царевично нишесте
70 г захар
1 ч. л ванилова есенция
Приготвяне:
Маята се разтваря в леко затопленото мляко заедно със захарта и 2-3 лъжици брашно. Разбърква се и се оставя да се активира сместа.
Останалото брашно се пресява в купа, добавят се солта, белтъка, кравето масло и втасалата смес и се омесва тесто. Покрива се с кърпа или фолио инсе оставя да втаса.
За крема:
Смесват се жълтъците с нишестето и 100 мл студено мляко и сместа се разбърква да няма бучки. Останалото мляко се смесва със захарта и ванилията в тенджерка. Към него се добавя сместа с нишестето и жълтъците и се разбърква с телена бъркалка.
Слага се на котлона и се бърка, докато сместа се сгъсти.
Изсипва се в стъклена купа, покрива се плътно с прозрачно фолио, за да не хване коричка и се оставя да се охлади.
Втасалото тесто се разточва на правоъгълник и се намазва с охладения крем. По желание може да се добавят дребни плодчета, като малини, къпини, боровинки. Навива се на руло, като се защипва с пръсти в края тестото да не се разтвори. С остър нож се нарязват 9 рулца и се подреждат с разреза нагоре в тава покрита с хартия за печене.
Оставят се отново да втасат (около час) и се пекат на средна скара във фурната на 180 градуса около 30-35 минути.
След изваждане малко хлътват от крема, но вътре са добре изпечени.
Поръсват се с пудра захар.
Консумират се охладени на стайна температура.



Няма коментари:
Публикуване на коментар