петък, 7 ноември 2025 г.

Кифлички с крем


За 9 броя кифлички:

120 мл прясно мляко

10 г прясна мая или 3 г суха

35 г кристална захар

1/2 ч. л сол

35 г краве масло /меко/

1 белтък

250 г брашно


За крема:

300 мл прясно мляко

2 жълтъка

25 г царевично нишесте

70 г захар

1 ч. л ванилова есенция


Приготвяне:

Маята се разтваря в леко затопленото мляко заедно със захарта и 2-3 лъжици брашно. Разбърква се и се оставя да се активира сместа.

Останалото брашно се пресява в купа, добавят се солта, белтъка, кравето масло и втасалата смес и се омесва тесто. Покрива се с кърпа или фолио инсе оставя да втаса.

За крема:

Смесват се жълтъците с нишестето и 100 мл студено мляко и сместа се разбърква да няма бучки. Останалото мляко се смесва със захарта и ванилията в тенджерка. Към него се добавя сместа с нишестето и жълтъците и се разбърква с телена бъркалка.

Слага се на котлона и се бърка, докато сместа се сгъсти.

Изсипва се в стъклена купа, покрива се плътно с прозрачно фолио, за да не хване коричка и се оставя да се охлади.

Втасалото тесто се разточва на правоъгълник и се намазва с охладения крем. По желание може да се добавят дребни плодчета, като малини, къпини, боровинки. Навива се на руло, като се защипва с пръсти в края тестото да не се разтвори. С остър нож се нарязват 9 рулца и се подреждат с разреза нагоре в тава покрита с хартия за печене.

Оставят се отново да втасат (около час) и се пекат на средна скара във фурната на 180 градуса около 30-35 минути.

След изваждане малко хлътват от крема, но вътре са добре изпечени.

Поръсват се с пудра захар.

Консумират се охладени на стайна температура.



Няма коментари: