Тортата е адаптирана от този сайт: https://thecozyplum.com/ като съм направила блата в по-голяма форма, променила съм грамажите на продуктите за муса и шоколадовия ганаш по свой вкус.
За блата:
170 г краве масло със стайна температура
50 г нарязан тъмен шоколад
60 г брашно тип 500
50 г пълномаслено какао на прах /ползвам премиум на Йоткер или холандско какао
1/2 чаена лъжичка сол
150 г кристална захар
100 г кафява захар (да не е мусковадо)
3 големи яйца
Малинов мус:
15 г желатин на Йоткер + 50 мл вода
400 г малини /може замразени/ и 50 г кристална захар
400 млечна сметана+ 100 г пудра захар
За ганаша:
200 г тъмен шоколад с поне 50% какао
200 г млечна сметана 30% масленост
За украса и измазване отстрани на тортата/по желание/
15-20 малини
100 г тъмен шоколад
10 г олио
Приготвяне на блата:
Форма за торта с диаметър 26 см се намазва с краве масло и се изрязва кръг от хартия за печене по формата за дъното, а за стените се изрязват ленти и се залепват.
В стъклена купа подходяща за миковълнова фурна се сместват нарязаният шоколад и кравето масло и сместа се загрява за около 20-30 секунди, колкото маслото да се разтопи и се разбърква сместа. Оставя се да се охлади.
В отделна купа се смесват какаото, брашното и солта, като сместа се пресява.
Включва се фурната да загрява на 180 градуса с горно и долно нагряване.
В дълбока купа се разбиват яйцата с двата вида захар за около 4 минути на пълна мощност на миксера. Към тях се добавя охладената смес от масло с шоколад и отново се разбива за минута. На три пъти се добавят сухите съставки, като вече сместа се разбърква с шпатула, като се загребва отдолу и се обръща отгоре, за да не спадне много сместа. Така с около 25-30 загребвания да се смесят съставките.
Сместа се изсипва в подготвената форма и се пече около 25-30 минути на средна скара. Проверява се с клечка дали блатът е изпечен.
Изважда се, оставя се във формата за 5 минути, след което се откопчава рингът и със сервизната чиния, в която ще е тортата, или с помощта на голяма дъска, която се поставя отгоре блата, се обръща формата върху чинията/дъската и се отлепва хартията. Блатът може да се остави така, но може отново да се обърне обратно. Получава се равен блат.
Оставя се да се охлади напълно и се приготвя малиновият мус.
Приготвяне на малинов мус:
Желатинът се разтваря в студена вода, след което на водна баня се слага за кратко, колкото да се втечни.
Малините със захарта се загряват на слаб огън, колкото да се разтвори захарта и се свалят от котлона. Пасират се и по желание се минават през цедка (аз ги минах за фин мус и ми останаха около 300 г пасирани малини. Докато са топли, но не горещи, се добавя желатина и се разбърква.
Сметаната се разбива с пудрата захар за кратко (да не се пресече). Към нея се добавя малиновото пюре с желатина и се разбърква с шпатула.
Охладеният блат се стяга с регулируем ринг за торта. /По желание може да се сложи ацетатна лента на стените на ринга. Така по--лесно ще се отлепи тортата/Върху него се изсипва малиновият мус. Тортата се оставя за 4 часа в хладилника, докато се стегне.
В купа подходяща за водна баня се смесват нарязан на ситно шоколад и сметана. Купата се поставя над тенджерка с вряща вода, така че дъното да не опира водата. Сместа се разбърква, докато се разтопи шоколадът в сметаната и се получи лъскав ганаш.
Изважда се тортата от хладилника, върху нея се разпределя ганаша /като по желание се заделят 2-3 с.л. за намазване на тортата отвън/ Украсява се по желание с малко тъмен шоколад и малини. Оставя се за 10-15 мин извън хладилника, след което се охлажда, докато ганашът стегне, за около 2 часа.
Изважда се отново от хладилника и ако не е ползвана ацетатна лента за ринга, то с нож се минава внимателно от вътрешната страна на ринга, да се отлепи тортата, маха се рингът и се намазва отстрани със заделения ганаш, а ако не е заделен такъв, може да се разтопи 100 г тъмен шоколад смесен с 10 г олио и да се намаже тортата отстрани, но може да се пропусне тази стъпка и да се виждат слоевете. /Ако се измазва с ганаш и е стегнал много, може за по-малко от 10 секунди да се загрее.
Тортата е много вкусна и тежка. Сервира се на по-тънки парчета и е чудесна и с топка сладолед, и с горчиво кафе.



Няма коментари:
Публикуване на коментар