събота, 8 ноември 2025 г.

Шоколадова торта с малинов мус


Тортата е адаптирана от този сайт: https://thecozyplum.com/ като съм направила блата в по-голяма форма, променила съм грамажите на продуктите за муса и шоколадовия ганаш по свой вкус.

За блата:

170 г краве масло със стайна температура

50 г нарязан тъмен шоколад

60 г  брашно тип 500

50 г пълномаслено какао на прах /ползвам премиум на Йоткер или холандско какао

1/2 чаена лъжичка сол

150 г кристална захар

100 г кафява захар (да не е мусковадо)

3 големи яйца 


Малинов мус:

15 г желатин на Йоткер + 50 мл вода

400 г малини /може замразени/ и 50 г кристална захар

400 млечна сметана+ 100 г пудра захар


За ганаша:

200 г тъмен шоколад с поне 50% какао

200 г млечна сметана 30% масленост


За украса и измазване отстрани на тортата/по желание/

15-20 малини

100 г тъмен шоколад

10 г олио


Приготвяне на блата:

Форма за торта с диаметър 26 см се намазва с краве масло и се изрязва кръг от хартия за печене по формата за дъното, а за стените се изрязват ленти и се залепват.

В стъклена купа подходяща за миковълнова фурна се сместват нарязаният шоколад и кравето масло и сместа се загрява за около 20-30 секунди, колкото маслото да се разтопи и се разбърква сместа. Оставя се да се охлади.

В отделна купа се смесват какаото, брашното и солта, като сместа се пресява.

Включва се фурната да загрява на 180 градуса с горно и долно нагряване.

В дълбока купа се разбиват яйцата с двата вида захар за около 4 минути на пълна мощност на миксера. Към тях се добавя охладената смес от масло с шоколад и отново се разбива за минута. На три пъти се добавят сухите съставки, като вече сместа се разбърква с шпатула, като се загребва отдолу и се обръща отгоре, за да не спадне много сместа. Така с около 25-30 загребвания да се смесят съставките.

Сместа се изсипва в подготвената форма и се пече около 25-30 минути на средна скара. Проверява се с клечка дали блатът е изпечен.

Изважда се, оставя се във формата за 5 минути, след което се откопчава рингът и със сервизната чиния, в която ще е тортата, или с помощта на голяма дъска, която се поставя отгоре блата, се обръща формата върху чинията/дъската и се отлепва хартията. Блатът може да се остави така, но може отново да се обърне обратно. Получава се равен блат.

Оставя се да се охлади напълно и се приготвя малиновият мус.


Приготвяне на малинов мус:

Желатинът се разтваря в студена вода, след което на водна баня се слага за кратко, колкото да се втечни.

Малините със захарта се загряват на слаб огън, колкото да се разтвори захарта и се свалят от котлона. Пасират се и по желание се минават през цедка (аз ги минах за фин мус и ми останаха около 300 г пасирани малини. Докато са топли, но не горещи, се добавя желатина и се разбърква.

Сметаната се разбива с пудрата захар за кратко (да не се пресече). Към нея се добавя малиновото пюре с желатина и се разбърква с шпатула. 


Охладеният блат се стяга с регулируем ринг за торта. /По желание може да се сложи ацетатна лента на стените на ринга. Така по--лесно ще се отлепи тортата/Върху него се изсипва малиновият мус. Тортата се оставя за 4 часа в хладилника, докато се стегне.

В купа подходяща за водна баня се смесват нарязан на ситно шоколад и сметана. Купата се поставя над тенджерка с вряща вода, така че дъното да не опира водата. Сместа се разбърква, докато се разтопи шоколадът в сметаната и се получи лъскав ганаш.

Изважда се тортата от хладилника, върху нея се разпределя ганаша /като по желание се заделят 2-3 с.л. за намазване на тортата отвън/ Украсява се по желание с малко тъмен шоколад и малини. Оставя се за 10-15 мин извън хладилника, след което се охлажда, докато ганашът стегне, за около 2 часа. 

Изважда се отново от хладилника и ако не е ползвана ацетатна лента за ринга, то с нож се минава внимателно от вътрешната страна на ринга, да се отлепи тортата, маха се рингът и се намазва отстрани със заделения ганаш, а ако не е заделен такъв, може да се разтопи 100 г тъмен шоколад смесен с 10 г олио и да се намаже тортата отстрани, но може да се пропусне тази стъпка и да се виждат слоевете. /Ако се измазва с ганаш и е стегнал много, може за по-малко от 10 секунди да се загрее.

Тортата е много вкусна и тежка. Сервира се на по-тънки парчета и е чудесна и с топка сладолед, и с горчиво кафе.




Няма коментари: