четвъртък, 21 април 2011 г.

Великденски козунаци

Е, днес беше денят за месене на част от козунаците за Великден. Този път реших да експериментирам и да направя няколко вида, ей така, за разнообразие.:) Доволна съм от резултата. Дано са доволни и другите, които ще хапнат от тях!:)


Козунак с ром и стафиди



3 яйца – (1 жълтък се оставя за намазване), 150 мл. прясно мляко, 60 гр. масло, 150 гр. захар, 2 ванилии, 1/2 кубче мая - 21 гр., щипка сол, настъргана кора на 1 лимон, около 700 гр брашно, 30 гр. стафиди, 30 мл. ром.

В млякото се разтваря маята с добавена 1 с.л. захар и щипка сол + 4 с.л. брашно. Оставя се да втаса. Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и ванилиите. Добавя се лимоновата кора, маслото на стайна температура и вече втасалата мая и сместа се разбърква с дървена лъжица. Брашното се пресява в тава, прави се кладенче и се изсипва сместа. Замесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си. Премесва се наново, разделя се на три топки, разточва се, добавят се изкиснати стафиди в ром и оваляни в брашно, насукват се три фитилчета, сплитат се на плитка и се поставя в тавичка покрита с хартия за печене. Оставя се да втаса и след като е удвоила обема си се намазва с разбит жълтък, поръсва се със захар и се бучват стафиди. Слага се да се пече в леко затоплена фурна на 50 градуса за 10 мин., след което фурната се засилва до 170-180 градуса и козунакът се пече още около 40 мин,. като ако започне да потъмнява се покрива с лист фолио. Проверява се с клечка за готовност.

За втория вид козунак , видях в блога на http://rummylicious.blogspot.com/ , че е използвала Витамин С за укрепване и подобряване структурата на тестото, та реших да пробвам и аз, какво ще се получи! :) Много съм доволна от резултата, за което много и благодаря, за споделената идея!:)

Козунак с горчив шоколад и мараскинови череши



За 2 козунака:
1 кубче мая – 42 гр., 3 яйца, 200 гр. захар, 200 мл. прясно мляко, 60 гр. масло, 2 пакетчета ванилова захар, щипка сол, 1 кг. брашно, 100 гр. горчив шоколад, 160 гр. череши мараскино, 2 таблетки Витамин С стрити на прах, 1 белтък за намазване на козунака.



В затопленото мляко се разтваря маята с добавена 1 с.л. захар и щипка сол + 4 с.л. брашно. Оставя се да втаса. Яйцата се разбиват със захарта и маслото с миксер. Добавя се ваниловата захар и стритите таблетки Витамин С. Пресява се брашното в тава, прави се кладенче и се изсипва яйчената смес и втасалата мая. Замесва се меко тесто и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Премесва се наново, разделя се на две и всяка част на 3 топки. Разточват се на ленти. Мараскиновите череши се овалват в брашно и се нареждат върху лентите. Добавят се парченца шоколад и лентите се навиват, насукват се и се сплитат на плитка. Плитките се слагат в кексови форми, покрити с хартия за печене и се оставят да втасат на топло, докато удвоят обема си. Когато са готови се намазват с разбит белтък, поръсват се със захар и козунаците се слагат в затоплена фурна на 50 градуса за 10 мин. След което фурната се засилва на 170-180 градуса и се пекат още около 40 мин. При нужда, за да не потъмнеят много , се покриват с лист фолио. Проверяват се с клечка за готовност.




Козунак с локум и сушени плодове


2 яйца, 130 гр. захар, 150 мл. прясно мляко, около 600-700 гр брашно,  1/2 кубче мая, 2 ванилии, настъргана кора на 1 лимон, щипка сол, 60 гр. масло, 50 гр. сушени плодове, половин кутийка цветен локум, 1 белтък за намазване на козунака.
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко с 1 с.л. захар, щипка сол и 4 с.л. брашно. Оставя се да втаса. Яйцата се разбиват със захарта и маслото. Добавят се ванилията и настърганата кора на 1 лимон. Брашното се пресява в тава, прави се кладенче и се изсипват яйчената смес и втасалата мая. Замесва се тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си. Премесва се отново, разделя се на три. Разточват се 3 ленти, добавят се резени локум и сушени плодове, навиват се, насукват се и се сплитат на плитка. Плитката се слага в тавичка покрита с хартия за печене и се оставя на топло, докато удвои обема си. Втасалият козунак се намазва с разбит белтък, поръсва се със захар и се слага в затоплена фурна на 50 градуса за 10 мин., след което фурната се засилва на 180 градуса и козунакът се пече още 30- 40 мин. Проверява се с клечка за готовност. При нужда по време на печене, за да не изгори се покрива с лист фолио.


2 коментара:

Роси каза...

Дари,направих сметанов с плънка от череши и шоколад,стана разкошен,благодаря за прекрасната идея!Весел празник!

Kokona каза...

Видях, видях, Роси! Перфектен е твоя козунак! Чак тук ухае.
Майстор си ти, голям :*