вторник, 19 април 2011 г.

Пълнен таралеж с вишни и ягоди



За тестото:
1 малък пакет бисквити Закуска(смлени - но не пречи ако има и по едри парченца)
1 пакетче масло - 125 гр.
2 с.л. какао
1 пакетче ванилена захар
200 гр пудра захар
100 - 150 гр кисело мляко
1/2 ч.ч. орехи нарязани на едро


Смесват се бисквитите, ванилената захар, пудрата захар, какаото и орехите в купа. Добавя се размекнатото масло и се разбърква добре. На части се добавя кисело мляко, доколкото бисквитите могат да поемат, така че да се образува тесто. Облепя се малка купа с прозрачно фолио и сместа се разпределя на дъното и по стените, като се оставя една част и за основа. С нож се заглаждат хубаво стените, за да стане равно.


Пълнеж: 
около 20 броя вишни и 10 броя ягоди
50 мл. ром (коняк или някакъв подходящ ликьор)
50 мл вода
1 с.л. нишесте(ползвах пшенично)-разтворено в 30 мл студена вода
100 гр захар
1 желатин

Желатинът се разтваря в студена вода-50 мл. След като набъбне се слага на водна баня за минутка да се разтвори при непрекъснато бъркане. Плодовете се слагат заедно с 50 мл вода на котлона и се добавя захарта. След като заври се добавя алкохола и след него нишестето. Бърка се до леко сгъстяване и се отстранява от котлона. След като леко се охлади се добавя разтворения желатин (като преди това от него се отделя една малка част за втория пълнеж) и се разбърква. 

Пълнеж - 2 
200 гр. кисело мляко
20 гр. кокосови стърготини
50 гр пудра захар
останалият желатин от първия пълнеж
Всички продукти се смесват добре.

За украса:
Марципан
50 гр шоколад
3 с.л. олио
шоколадови пръчици
бонбонки ММ
А за бодли- най-подходящи са бадемите срязани на две или филирани бадеми, но в случая ползвах начупено фиде потопено в разтопен шоколад:) 

В кладенчето от бисквитената смес се добавя половината част от плодовото желе, след това кремът с киселото мляко и отново от плодовото желе, като сместа не трябва да прелива над страничните стени. Поставя се във фризера за 1 час. След това се изважда и се намазва с останалата бисквитена част. Изравнява се основата и тортичката се поставя във фризера отново за 1 час. Изважда се, обръща се в подходяща чиния. Муцунката направих от марципан. Таралежчето залях с 50 гр черен шоколад разтворен с 3 с.л. олио на котлона. Украсих с пръчици, бонбонки и марципан и накрая за ефект - в още 50 гр разтопен шоколад топвах фиде за бодлички.

Идеята за таралежа е на Димитрана :* 



Няма коментари: