сряда, 10 октомври 2012 г.

Медена торта " Кокона "

И една от първите ми торти, далечната 2008 г. :)


Продукти:
За 6 блата-4 яйца
2 ч.ч захар
2 ч.ч олио
8 супени лъжици мед
4 к.л канела
3 к.л сода за хляб
3 с.л оцет
ванилия
1 кг брашно

За крема-1 литър прясно мляко
4 с.л брашно
1 яйце
1 кафяна чашка захар
200 мл разбита сладкарска сметана
125 г масло
500 г пудра захар
ванилия
какао

За украса-200 г течен шоколад
2 банана
3 кивита
1 пакетче шоколадови пръчици
1-пакетче перлички за украса


Приготвяне:


За блатовете-смесват се всички продукти, като содата се изгася в оцета. Замесва се меко тесто, като постепенно се прибавя брашното.
Готовото тесто се разделя на 6 топки. Всяка топка се разточва върху изрязан кръг от хартия за печене по форма за определената тава за печене. Неравните краища се изрязват. Всеки блат се пече по около 10 мин.

Крем: Млякото се сварява, добавят се захарта и яйцето, след това брашното и се бърка постоянно докато се сгъсти. Сваля се кремът от котлона и се прибавя маслото. След като изстине напълно се прибавя сметаната и пудрата захар и се бърка с дървена лъжица до получаване на еднородна смес. Кремът се разделя на две части и към едната се прибавя какао.

Блатът, докато е още топъл се сиропира с компот или малко прясно мляко, намазва се с единия крем, слага се следващия блат, сиропира се малко и после от какаовия крем и така до последния блат, който се намазва с течен шоколад. С останалия крем се намазва тортата отстрани. Нареждат се кръгчета банани, а отгоре киви.Тортата се поръсва с шоколадови пръчици и перлички. 

Престоява 12 часа преди консумация.


Няма коментари: