сряда, 10 октомври 2012 г.

Торта с котешки езичета


Още една торта от преди 3-4 години.

Необходими продукти:
Продукти: 500 г. котешко езиче, 250 мл. сладка сметана за разбиване, 200 г.ягоди за украса

Крем: 250 мл.прясно мляко, 2 жълтъка, 2 с.л. брашно, ванилия, 50 г.захар, 100 г.течен шоколад, 2 белтъка разбити на сняг с 50 г.захар

Шоколадови рози - по рецепта на Пепи от форум Сватбата.орг: 150 г. шоколад, 1 супена лъжица вода и 1 супена лъжица кристална захар + 2 супени лъжици мед.






Начин на приготвяне:
Млякото се сварява с ванилията. Жълтъците се разбиват със захарта и брашното и се прибавят във врящото мляко, като се бърка с бъркалка на котлона, докато се получи гладка смес. Кремът се оставя да се охлади добре. Разбиват се белтъците на сняг със захарта и се добавя течният шоколад. Смесват се внимателно двата крема.

В тортена форма с откопчаващ се ринг (18 см) нареждаме първия ред бишкоти като ги слепваме с крема. После следва втори ред бишкоти слепени с крем. Слагаме тортата в хладилник да се охлади за 1 час.

Изваждаме я, откопчаваме ринга, обграждаме я цялата с прави котешки езичета и я намазваме с разбитата сметана. Украсяваме я с ягоди и шоколадови рози.

Шоколадови рози: Водата и захарта се слагат да заврат в тенджера на котлона - за половин минутка. Разтопява се шоколадът на най-слабата мощност на микровълновата. Изважда се, добавя се в него сиропа и меда и се разбърква добре. Получава се маса подобна на пластелин. Щом поседи малко се втвърдява, но когато се моделира с нея,отново става мека и еластична.

Изсипва се сместа в найлонова торбичка, слага се в хладилник и след като се втвърди се  размесва добре. Когато сместа е готова се поставя между два пласта прозрачно домакинско фолио, разточва се и се изрязват кръгчета - 10 на брой. Всяко кръгче се срязва на половинка и се оформят розичките. Първото се навива на рулце и около него се навиват другите половинки.

Няма коментари: