вторник, 4 март 2014 г.

Панагюрски тутманик





Приятелите ми от кулинарните среди са наясно, че съм голям фен на тестото. Фен съм и на мазничките тестени изделия.
В почивните дни реших да приготвя турманик. Имам изпитана и много сполучлива рецепта Тутманикът на бабата на Ивайло, но този път реших да опитам нещо различно.
Рецептата за Панагюрски тутманик бях видяла не много отдавна в предаването Бон Апети, но бях забравила за нея, и захващайки се да приготвя тутманика, в съзнанието ми изплуваха само спомени за катовете тесто, и че се сгъваше си спомних, но не и че е панагюрски тутманик, и че е по-различна подредбата.
Както и да е.
Представям ви моя вариант на Панагюрски тутманик. Това не е оригиналната рецепта за направа на Панагюрски тутманик.


За тестото:
* 20 г жива заводска мая (от калъп), или жива мая кубче от магазина (около 30г)
* 250 мл вода
* 150 г кисело мляко
* 2 яйчни белтъка
* 30 г мас
* 30 г краве масло
* 30 мл олио
* 2 ч.л.сол
* 2 с.л. захар
* 800 г брашно

За намазване на корите:
* 100 г разтопена свинска мас
* 100 г разтопено краве масло
* 500 г натрошено сирене (моето беше козе сирене)

За намазване на тутманика:
* 2 яйчни жълтъка
* 2 с.л. кисело мляко

За намазване на тавата:
* 2 с.л. свинска мас
* 2 с.л. галета за поръсване

За запържване:
* 5 с.л. олио
* 1 с.л. галета

> Нужни са още около 100 г брашно за разточване на корите




Приготвяне:
Можете да използвате домашна хлебопекарна за омесване на тестото.
Продуктите се слагат в описания ред и пекарната се пуска на програма тесто.
В този случай не е нужно предварително да се активира маята.
В случай че нямате хлебопекарна:
* Брашното се пресява в тава. Прави се кладенче по средата и се добавя водата, маята, 1 ч.л. сол и 1 с.л. захар. Разбърква се да стане на кашица и се оставя да втаса.
* Добавя се останалата захар, солта, белтъците, мазнината, киселото мляко и се замесва меко тесто.
* Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
* Готовото тесто се премесва на поръсен плот с брашно. Разделя се на 8 части.
* Всяка част се разточва на квадрат 40х40 см., върху поръсен плот с брашно.
* Слага се една разточена кора, намазва се с разтопената мазнина (масло+мас). Отгоре се поръсва с натрошено сирене. Върху нея се слага следващата кора, намазва се с разтопена мазнина и се поръсва със сирене. Така се редува, докато свършат корите.
* Тутманикът се сгъва от четирите страни, да стане на плик. Обръща се и се поставя в тава, намазана със свинска мас и поръсена с галета.



* Оставя се да втаса за около 45 мин.
* Намазва се с разбитите жълтъци с кисело мляко.
* Пече се в предварително загрята фурна на 220 градуса, около 50 мин.
* При нужда се покрива с лист алуминиево фолио, но не плътно, а само се поставя отгоре листът фолио, за да не изгори, докато се пече.
* Готовият тутманик се изважда от фурната.
* Сгорещява се олио с добавена супена лъжица галета и се полива тутманикът.



Рецепта за Панагюрски тутманик може да видите в сайта на Бон Апети тук: Панагюрски тутманик
И още едно вкусно предложение за Панагюрски тутманик На кафе при дядо хаджия
Това е традиционната рецепта за направа на Панагюрски тутманик.




Тутманикът остава леко клисав в средата. Предполагам, че е нормално, но по-опитните ще споделят, дали е така. Въпреки това е много вкусен, а и различен, с интересна технология и визия, и си заслужава да се опита.
Опитайте и вие и споделете резултата. :)


1 коментар:

Анонимен каза...

Стана много вкусен.Благодаря ти Коконка:)