сряда, 16 декември 2015 г.

Леопардов бриош/ Brioche leopard



Идеята за този бриош видях в този сайт: Brioche leopard
Естествено, привлече ме шарката, а неотдавна и няколко пъти поред бях приготвяла бриош по рецепта на Ивана - Венец от пан бриош и много ми хареса. Разкошен сладкиш, подходящ и за повод и без повод.
На вкус наподобява козунак, кифла с мармалад, а леопардовия бриош на козунак с какао и шоколад. Много вкусен, ефектен, а и позволява импровизации с аромати в тестото и заливката.
Естествено, може и без шоколад, може да се поръси само с какао, пудра захар или да се направи друга заливка и глазура отгоре - белтъчна, портокалова, а и различни идеи за декорация. Но ефектът е при разрязване :)

Това е втория ми опит с този бриош. За първия опит нямах подходяща тавичка. Трябва да е малка правоъгълна форма, с ориентировъчни размери 20х10 см. Формата която използвах аз е 30х10 см, затова първия път сложих ролките на два реда само, а останалите ролки зад другите, за да изпълня тавичката и вместо да стане висок бриош, се получи с дълга форма, точно като козунак.


За следващия път мислех да взема от малките еднократни форми, които продават, хартиени или алуминиеви и там да направя бриоша, но не намерих в нужните размери, затова го направих в същата тавичка, но го позиционирах в средата и наредих една върху друга ролките и се получи това:


 Рецепта:

* 250 мл прясно мляко
* 25 г пшенично нишесте (по рецепта е царевично, но може и пшенично, важно е да е натурално)
* 50 г масло
* 70 г захар
* кората на 1 портокал
* 375 грама брашно
* 1 ванилия
* 7 грама прясна мая или 3,5 г суха мая (аз сложих прясна)

За шарките:
За тъмната шарка:

* 15 грама натурално какао + 1с.л. прясно мляко
За светлата шарка:

* 5 грама натурално какао и 1 ч.л. прясно мляко

За заливка:
* 90 г тъмен шоколад
* 30 мл прясно мляко
* 30 г лешници (бадеми, орехи)


  
В 50 мл (от общото количество) мляко и щипка захар разтворих маята, добавих 1 с.л. брашно, разбърках на каша и оставих да шупне. Ако ползвате суха мая, смесете всичко, след като изстине нишестето, за да не се пресече маята.
Нишестето се разтваря в студеното мляко, слага се в съд на котлона и се разбърква, докато се сгъсти. Маха се от котлона, добавя се маслото, разбърква се и се оставя хубаво да се охлади.
Към охладения крем се добавят захарта, ванилията, брашното на части и шупналата мая и се замесва меко неполепващо тесто. Имайте предвид, че може да поеме по-малко брашно от описаното по рецепта, зависи от гъстотата на нишестето. При мен единия път пое 275 г, а втория път около 300 грама брашно. 

Получава се хубаво и мекичко тесто. Оставя се да почине 10 мин. Разделя се на 2 части.
Тук в рецептата е описано, че се съхранява часове в хладилника, но аз не съм се занимавала с тези упражнения, а направо действах и си оформих и изпекох бриоша.
Разделя се тестото на две части, в едната се слага настъргана портокалова кора и се омесва хубаво. Другата част се разделя на две части, като в едната се слага 15 г какао смесено с млякото и се меси, докато стане тъмно кафявия цвят. Тук на части добавях капки мляко, набрашнявах, за да се размеси хубаво.
В другата част се слага 5 г какао, смесено с млякото за светлата шарка и се действа по същия начин, както за тъмната шарка. 

Всяка топка тесто се разделя на 7 равни части. От светло кафявата се правят рулца (фитили), те се слагат в разточена кора от тъмно кафявото тесто и се прищипват и после се слагат в разточена кора от бялото тесто и по същия начин се прищипват. Всяко рулце се разрязва на две части и се подреждат в тавичка. Общо 14 части се получават накрая и ако се наслагват едва върху друга става високо и ще е по-красиво, но аз сложих в първия опит 7 части, защото ми е дълга тавичката, а другите 7 части вместо върху тях ги сложих зад тях и стана нисък бриоша. За втория опит ги наредих една върху друга и стана висок бриош.


Сглобих го, завих го с кърпа и оставих да втасва 1 час първия път, а с втория опит при високия бриош 1 час и 30 мин.
Загрях фурната на 200 градуса, сложих бриоша и веднага намалих на 170 градуса. Пекох на средна скара около 35 мин. и проверих с клечка забодена в средата дали е изпечен.
Извадих, оставих да се охлади хубаво. После залях с разтопен на водна баня шоколад смесен с млякото и поръсих с нарязани бадеми, а втория път с орехи (по рецепта с лешници).





19 коментара:

Candy каза...

Разкош, истинска красота! Поздрави!

Ивана Кръстева каза...

Величествен! Много, много ми хареса,Даре!
Поздрав сърдечен!

Iliana каза...

Тъкмо щях да кажа, че ти идвам на гости и се сетих, че постя...
Тюх!
И тук да се изкажа.
Уникален е, Даре!

Bety каза...

Много е красив, Даре! И съвсем скоро ще приготвя!

Milena Poptoleva каза...

Достоен за името си....Превъзходен е бриошът ти,Коконче!

Irma каза...

Страхотен бриош - пухкав, обемен и шарките са станали отлично! Браво, Дари!
Поздрави и прегръдки!

Люси каза...

Страхотен е, Даре!Така и не мога да се наканя да го направя, но ти ме вдъхновяваш отново! Майстор си! Весели празници!

Aurelia Nasirova каза...

Даре, бриоша е очарователен с тез шарки :))))
Браво на майстора!
Поздравления!

Роси каза...

Ех,този леопард,мира не ти даде,ама пък всеки път все по-красив и перфектен!Очите ми останаха в него,направо да ти е жал да го изпапкаш!Весели празници,Даринка!

vesela каза...

О, това е супер! Много, много ефектно, Дари!
Ще си запазя рецептата и ще го направя непременно някой ден!
Хубави празници!

ymme каза...

Dit is wel een heel origineel gebak. Bedankt voor de deskundige uitleg.
Nog een fijne kerstmis.
Groetjes,
Ymme

Анонимен каза...

Не се надигна и стана глетав защо??? Ползвах нишесте ванилия, изстина

Дарина Николова каза...

Нямам идея. Два пъти го правих и двата пъти се надигна добре.
Освен в маята да е бил проблема...

Анонимен каза...

Използвах суха, в завършен вид преди печене също беше малък..дали тестото трябва да е повече

Дарина Николова каза...

Не мисля че в количеството тесто е проблема, по-скоро или в маята, брашното, или в изчакване времето за втасване.

krasimira stoyanova каза...

Интересен вид, но не мога да разбера сладък ли е? Защото 70 г захар ми се струва малко?

Дарина Николова каза...

Малко е 70 г захар, да, но в случая крайният продукт е бриош, не козунак. За посоченото количество брашно, за моя вкус е достатъчно захарта, а и шоколадът отгоре компенсира. Има вкус на кифла с шоколад :)

Анонимен каза...

в подобните рецепти има и яйце???

Дарина Николова каза...

Е в тази няма яйце ☺