Идеята за този бриош видях в този сайт: Brioche leopard
Естествено, привлече ме шарката, а неотдавна и няколко пъти поред бях приготвяла бриош по рецепта на Ивана - Венец от пан бриош и много ми хареса. Разкошен сладкиш, подходящ и за повод и без повод.
На вкус наподобява козунак, кифла с мармалад, а леопардовия бриош на козунак с какао и шоколад. Много вкусен, ефектен, а и позволява импровизации с аромати в тестото и заливката.
Естествено, може и без шоколад, може да се поръси само с какао, пудра захар или да се направи друга заливка и глазура отгоре - белтъчна, портокалова, а и различни идеи за декорация. Но ефектът е при разрязване :)
Това е втория ми опит с този бриош. За първия опит нямах подходяща тавичка. Трябва да е малка правоъгълна форма, с ориентировъчни размери 20х10 см. Формата която използвах аз е 30х10 см, затова първия път сложих ролките на два реда само, а останалите ролки зад другите, за да изпълня тавичката и вместо да стане висок бриош, се получи с дълга форма, точно като козунак.
Рецепта:
* 25 г пшенично нишесте (по рецепта е царевично, но може и пшенично, важно е да е натурално)
* 50 г масло
* 70 г захар
* кората на 1 портокал
* 375 грама брашно
* 1 ванилия
* 7 грама прясна мая или 3,5 г суха мая (аз сложих прясна)
За шарките:
За тъмната шарка:
* 15 грама натурално какао + 1с.л. прясно мляко
За светлата шарка:
* 5 грама натурално какао и 1 ч.л. прясно мляко
За заливка:
* 90 г тъмен шоколад
* 30 мл прясно мляко
* 30 г лешници (бадеми, орехи)
В 50 мл (от общото количество) мляко и щипка захар разтворих маята, добавих 1 с.л. брашно, разбърках на каша и оставих да шупне. Ако ползвате суха мая, смесете всичко, след като изстине нишестето, за да не се пресече маята.
Нишестето се разтваря в студеното мляко, слага се в съд на котлона и се разбърква, докато се сгъсти. Маха се от котлона, добавя се маслото, разбърква се и се оставя хубаво да се охлади.
Към охладения крем се добавят захарта, ванилията, брашното на части и шупналата мая и се замесва меко неполепващо тесто. Имайте предвид, че може да поеме по-малко брашно от описаното по рецепта, зависи от гъстотата на нишестето. При мен единия път пое 275 г, а втория път около 300 грама брашно.
Получава се хубаво и мекичко тесто. Оставя се да почине 10 мин. Разделя се на 2 части.
Тук в рецептата е описано, че се съхранява часове в хладилника, но аз не съм се занимавала с тези упражнения, а направо действах и си оформих и изпекох бриоша.
Разделя се тестото на две части, в едната се слага настъргана портокалова кора и се омесва хубаво. Другата част се разделя на две части, като в едната се слага 15 г какао смесено с млякото и се меси, докато стане тъмно кафявия цвят. Тук на части добавях капки мляко, набрашнявах, за да се размеси хубаво.
В другата част се слага 5 г какао, смесено с млякото за светлата шарка и се действа по същия начин, както за тъмната шарка.
Всяка топка тесто се разделя на 7 равни части. От светло кафявата се правят рулца (фитили), те се слагат в разточена кора от тъмно кафявото тесто и се прищипват и после се слагат в разточена кора от бялото тесто и по същия начин се прищипват. Всяко рулце се разрязва на две части и се подреждат в тавичка. Общо 14 части се получават накрая и ако се наслагват едва върху друга става високо и ще е по-красиво, но аз сложих в първия опит 7 части, защото ми е дълга тавичката, а другите 7 части вместо върху тях ги сложих зад тях и стана нисък бриоша. За втория опит ги наредих една върху друга и стана висок бриош.
Сглобих го, завих го с кърпа и оставих да втасва 1 час първия път, а с втория опит при високия бриош 1 час и 30 мин.
Загрях фурната на 200 градуса, сложих бриоша и веднага намалих на 170 градуса. Пекох на средна скара около 35 мин. и проверих с клечка забодена в средата дали е изпечен.
Извадих, оставих да се охлади хубаво. После залях с разтопен на водна баня шоколад смесен с млякото и поръсих с нарязани бадеми, а втория път с орехи (по рецепта с лешници).
19 коментара:
Разкош, истинска красота! Поздрави!
Величествен! Много, много ми хареса,Даре!
Поздрав сърдечен!
Тъкмо щях да кажа, че ти идвам на гости и се сетих, че постя...
Тюх!
И тук да се изкажа.
Уникален е, Даре!
Много е красив, Даре! И съвсем скоро ще приготвя!
Достоен за името си....Превъзходен е бриошът ти,Коконче!
Страхотен бриош - пухкав, обемен и шарките са станали отлично! Браво, Дари!
Поздрави и прегръдки!
Страхотен е, Даре!Така и не мога да се наканя да го направя, но ти ме вдъхновяваш отново! Майстор си! Весели празници!
Даре, бриоша е очарователен с тез шарки :))))
Браво на майстора!
Поздравления!
Ех,този леопард,мира не ти даде,ама пък всеки път все по-красив и перфектен!Очите ми останаха в него,направо да ти е жал да го изпапкаш!Весели празници,Даринка!
О, това е супер! Много, много ефектно, Дари!
Ще си запазя рецептата и ще го направя непременно някой ден!
Хубави празници!
Dit is wel een heel origineel gebak. Bedankt voor de deskundige uitleg.
Nog een fijne kerstmis.
Groetjes,
Ymme
Не се надигна и стана глетав защо??? Ползвах нишесте ванилия, изстина
Нямам идея. Два пъти го правих и двата пъти се надигна добре.
Освен в маята да е бил проблема...
Използвах суха, в завършен вид преди печене също беше малък..дали тестото трябва да е повече
Не мисля че в количеството тесто е проблема, по-скоро или в маята, брашното, или в изчакване времето за втасване.
Интересен вид, но не мога да разбера сладък ли е? Защото 70 г захар ми се струва малко?
Малко е 70 г захар, да, но в случая крайният продукт е бриош, не козунак. За посоченото количество брашно, за моя вкус е достатъчно захарта, а и шоколадът отгоре компенсира. Има вкус на кифла с шоколад :)
в подобните рецепти има и яйце???
Е в тази няма яйце ☺
Публикуване на коментар