вторник, 19 юли 2016 г.

Страта



Рецептата за тази бъркана баница със стар хляб взаимствах оттук: cheese-and-bacon-breakfast-strata-cake-bread-bake
Продуктите, които сложих:

* 7 филийки стар хляб, нарязан на кубчета
* 100 г шунка, нарязана на ситно
* 100 г чоризо, нарязано на ситно
* 100 г натрошено краве сирене
* 100 г кашкавал, нарязан на кубчета
* 10-15 маслини без костилка
* 6 яйца
* 200 мл прясно мляко
* 100 г кисело мляко
* копър, магданоз, риган (по желание)
* черен пипер
* сол на вкус
* 3-4 с.л. олио или краве масло

(Част от кашкавала и чоризото оставих за да покрия стратата отгоре)


В купа смесих яйцата, киселото мляко, прясното мляко, мазнината и подправките, разбърках сместа.
В друга купа смесих нарязания хляб и останалите продукти. Върху тях добавих течната смес, разбърках хубаво и оставих хляба да се напои за 30 минути.
В тава покрита с хартия за печене сложих ринг с диаметър 20 см. Намазах дъното и стените с олио, изсипах сместа, изравних, добавих отделените чоризо и кашкавал и сложих да се пече във фурна загрята на 200 градуса, като покрих отгоре с фолио. Пекох 30 минути, махнах фолиото и оставих да се запече за още 10 минути.
След като извадих стратата, оставих в тавата за 10-15 минути, откопчах ринга и сервирах на порции.



5 коментара:

Батето М каза...

мразя хвърлянето на стар хляб и това е страхотен начин да бъде оползотворен, както и да се "почисти" хладилника от разни неща ...
Снимката ти, впрочем, е страхотна!

Didi Style каза...

Леле много вкусно изглежда това :)

Дарина Николова каза...

Бате, аз "почисти хладилника" много не го уважавам, ама тази рецепта май е точно такава. Може да се сложи каквото има.
Никога не съм знаела, че "страта" му казват на това чудо, аз си го знам бъркана баница със сух хляб. Но пък ние по български си слагаме хляб, яйца, мляко, а тук има повечко неща :)

Диди, става за едно ядене ;)

Milena Poptoleva каза...

Стратите са ми слабост,а твоята е изобилстваща!Поздрави,Дари!

ymme каза...

Dit gerecht ziet er heel smakelijk uit. Bedankt voor recept.
Groetjes,
Ymme