петък, 24 март 2017 г.

Чийзкейк бонбони със смокини и шоколад



Миналото лято, поради наличие на голямо количество смокини, решихме да си направим печени и да замразим. Много вкусни се получават и са чудесна за добавка към различни сладкиши.
Смокините се нарязват на дебели кръгчета, слагат се в тава покрита с хартия за печене и се пекат в загрята фурна на 180-190 градуса, докато леко потъмнеят. Изваждат се, охлаждат се и се подреждат в съдове с капак. Съхраняват се във фризер.



Ето и рецепта за едни много вкусни бонбони с печени смокини.

За 30 бонбона:

* 100 г ванилови бисквити
* 120 г крема сирене
* 160 г печени смокини
* 3-4 с.л. пудра захар (на вкус)

* 180 г тъмен шоколад с 40% какао
* 40 г краве масло
* 40 мл прясно мляко


В блендер се смилат бисквитите заедно с печените смокини. Смесват се с крема сиренето и се добавя пудра захар на вкус. Може да се добавят 3-4 с.л. ликьор, ром или уиски по желание.
С ръце се оформят бонбоните на топчета.

Шоколадът се начупва и се поставя в съд на котлона заедно с прясното мляко и кравето масло. Разтопява се на ниска температура при непрекъснато разбъркване. Ако сместа е много гъста се добавя лъжица прясно мляко и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Оставя се леко да се охлади на стайна температура.

Бонбоните се потапят една по една в шоколада и с помощта на вилица се преместват върху поднос покрит с лист хартия за печене. Поръсват се с натрошени бисквити и се оставят за 30 минути да се охладят в хладилник или фризер.
След това се преместват в хартиени капсулки за бонбони - по желание.



3 коментара:

Dani каза...

Чудесни са, Даре!
Може би ще ги опитам със сушени смокини!

Iliana каза...

Печени смокини във фризера... не съм чувала досега за такива, но идеята много ми харесва, Даре!
А бонбоните са просто фантастични!
Напълниха ми очите.

Люси каза...

Много вкусно изглежда, даре! Пресягам си да си грабна, но ти пък под чаша си я скрила :) Поздрави и увмивки, мила!