Миналото лято, поради наличие на голямо количество смокини, решихме да си направим печени и да замразим. Много вкусни се получават и са чудесна за добавка към различни сладкиши.
Смокините се нарязват на дебели кръгчета, слагат се в тава покрита с хартия за печене и се пекат в загрята фурна на 180-190 градуса, докато леко потъмнеят. Изваждат се, охлаждат се и се подреждат в съдове с капак. Съхраняват се във фризер.
Ето и рецепта за едни много вкусни бонбони с печени смокини.
За 30 бонбона:
* 100 г ванилови бисквити
* 120 г крема сирене
* 160 г печени смокини
* 3-4 с.л. пудра захар (на вкус)
* 180 г тъмен шоколад с 40% какао
* 40 г краве масло
* 40 мл прясно мляко
В блендер се смилат бисквитите заедно с печените смокини. Смесват се с крема сиренето и се добавя пудра захар на вкус. Може да се добавят 3-4 с.л. ликьор, ром или уиски по желание.
С ръце се оформят бонбоните на топчета.
Шоколадът се начупва и се поставя в съд на котлона заедно с прясното мляко и кравето масло. Разтопява се на ниска температура при непрекъснато разбъркване. Ако сместа е много гъста се добавя лъжица прясно мляко и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Оставя се леко да се охлади на стайна температура.
Бонбоните се потапят една по една в шоколада и с помощта на вилица се преместват върху поднос покрит с лист хартия за печене. Поръсват се с натрошени бисквити и се оставят за 30 минути да се охладят в хладилник или фризер.
След това се преместват в хартиени капсулки за бонбони - по желание.
3 коментара:
Чудесни са, Даре!
Може би ще ги опитам със сушени смокини!
Печени смокини във фризера... не съм чувала досега за такива, но идеята много ми харесва, Даре!
А бонбоните са просто фантастични!
Напълниха ми очите.
Много вкусно изглежда, даре! Пресягам си да си грабна, но ти пък под чаша си я скрила :) Поздрави и увмивки, мила!
Публикуване на коментар