събота, 1 април 2017 г.

Вити дърпани банички със сирене и коприва



За 3 вити банички:
За тестото:
* 200 мл вода
* 350 г брашно
* 1 с.л. олио
* 1 с.л. оцет
* 1 к.л. сол

* 100 мл олио за отпускане на тестото

За пълнеж:
* 100 г сирене
* 50 г бланширана коприва
* 1 яйце


Вода, олио, оцет и сол се смесват в купа и на порции се добавя брашно, докато се получи гладко и меко тесто.
Ако имате хлебопекарна, може да омесите тестото в нея (без да оставяте да втасва вътре).
Тестото се разделя на 3 равни части, оформя се на топки, слага се в малка тавичка, полива се с олиото, покрива се със стреч фолио и се оставя да се отпусне на 30 минути.

Копривата се нарязва на ситно, смесва се с едно яйце и натрошено сирене и се разбърква.


Всяка топка тесто се разтегля с ръце върху чист плот, като краищата хубаво се издърпват, да се изтънят. Разпределя се от плънката и всяка баничка се навива на руло, след това на охлюв.
Подреждат се в малка тавичка за печене и се поливат с мазнината, в която се е отпускало тестото.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, на средна скара, за около 25 минути, като малко преди да се извадят, с помощта на лъжица, се поливат с олиото от тавичката, в която се пекат.




3 коментара:

Iliana каза...

Ох, Даре! Направо залепнах тук. Прекрасни са ти баничките!

Живка каза...

Супер банички!

vesela каза...

Малееее, ей това крайче искаммммм!