неделя, 14 януари 2024 г.

Кадаиф - Как да си направим кадаиф в домашни условия


Отдавна си бях набелязала да се пробвам да направя вкъщи кадаиф. Рецепти бях видяла в YouTube. Изглеждаше лесно, а според източници пресния кадаиф може да се съхранява във фризера или да се изсуши. Така ако се направи количество ще има за няколко десерта.

Рецептите са различни откъм грамажи. Различават се количеството брашно, нишесте, вода. Която и да изберете, сигурна съм, че ще се получи. 

Опитах за начало с малка доза. Все пак не знаех какво ще се получи.

Като краен резултат съм доволна. В началото сменях тигани и температура, докато налучкам на моя котлон, но мисля че се получи много добре, а десертът който направих после стана много вкусен.

Тук добавям част от източниците, от които гледах, за направата на кадаифа:

https://www.youtube.com/watch?v=eUaGp6dVCGk&t=32s

https://www.youtube.com/watch?v=AsjSatiwVVY

https://www.youtube.com/watch?v=TQYbFD-i6Wg

https://www.youtube.com/watch?v=FT01J2VGbuU

От посоченото количество получих 200 г пресен кадаиф (+ още 50 г отиде фира, при изчистване на капките/топченцата, които се получават неизбежно при приготвяне на кадаифа).

Смес за кадаиф:

100 г брашно

75 г царевично нишесте

1 ч.л.захар

1/2 ч.л. сол

220 мл хладка вода


Нужни са: тиган за палачинки с незалепващо покритие, дървена или силиконова шпатула/ дървен шиш, купа и кърпа за покриване на кадаифа, празна бутилка от малка минерална вода, чиято капачка пробиваме на три места с по-голяма игла.

Начин на приготвяне:

Всички продукти се смесват в купа и се разбъркват с бъркалка. Сместа се прецежда през цедка, да няма бучици и се изсипва в малката бутилка от минерална вода с пробити 3 дупки в капачката.

Тиган за палачинки се загрява на умерен огън /6-та степен от 9 степени/. 

Бутилката със сместа се обръща над тигана и се изстисква смес с кръгови движения, от центъра към външния край, като се шприцова спирала. След 5-6 секунди спиталата се събира с помощта на шпатулата, от единия към другия край, изважда се в купа и се покрива с кърпа.

Така се прави кадаифът, докато свърши сместа. Ако сместа трудно изтича разширете малко дупките с иглата. За всяка доза не трябва да има останали частици и капки по тигана, за да не прегарят.

След като е готов всичкия кадаиф, докато е още топъл се отстраняват по-едрите топчета и капките, които са попаднали отделно от спиралата. 

Кадаифът се охлажда и по желание се поставя в пликове и се замразява.


Аз реших от получената доза да направя десерт. Кадаиф с ядки, който изпекох и сиропирах. След като престоя часове сервирах с малко сметана и ядки.

Може да направите кюнефе или други десерти с пълнеж, дори солени ястия. В интернет има много рецепти, в които е удачно да се ползва суров кадаиф.



За моя десерт- 4 топки кадаиф с ядки:

200 г суров кадаиф /4 топки по 50 грама/

50 г ядки микс / орехи, лешници, шам фъстък/

100 г разтопено краве масло


За сиропа:

* 400 мл вода

* 200 г кафява захар

* 200 г бяла захар

* 1/2 ампула ванилия

* сокът на половин лимон


* малко нарязани ядки за украса

* 50 мл разбита млечна сметана /може да се сервира със заквасена сметана - 100 г, сирене маскарпоне - 100 г, топка сладолед за всяка порция/


Продуктите за сиропа /без ванилията/ се смесват в съд на котлона и когато сиропът заври се намаля температурата / на 6-та степен от 9 степени на котлона/ и сиропът се вари 10 минути. Сваля се от котлона, добавя се ванилията и се оставя напълно да се охлади.

Кравето масло се разтопява, охлажда се , да е леко топло като топнете пръста, и се изсипва при кадаифа в купата. Хубаво се размесва с ръце, да се намасли кадаифът.

В чаша за кафе/ или малко по-голяма чаша/ се поставя до средата кадаиф, като се натиска хубаво с ръце. Добавят се едро нарязани ядки. Отгоре се покрива отново с кадаиф до върха, като отново се натиска. Чашата се обръща в тава за печене, като се внимава формата на кадаифа да се запази. 

Кадаифът е намаслен и го пекох в керамична тава. Не е залепвал за дъното.

Оформените топки кадаиф се пекат в загрята фурна на 180 градуса, до златист цвят. Предвид че пекох в керамична тава, сложих в студена фурна и пекох 30-35 минути. 

Кадаифът се изважда и още горещ се залива със студения сироп.

Оставя се да престои една нощ на хладно, но не в хладилник.

Сервира се порция чист кадаиф с малко сироп, като по желание може да се гарнира със заквасена, или млечна сметана, маскарпоне, сладолед, като се поръсва с малко ядки отгоре.



Няма коментари: