В последните дни на декември имаме рожденици в семейството и затова приготвих две торти.
Едната с домашни бишкоти, крем от дулсе де лече, млечна сметана, желатин, ванилия и втори крем от течен шоколад с млечна сметана. Тортата е глазирана с тъмен шоколад с краве масло. Бишкотите са сиропирани в прясно мляко, тъмен ром, кафява захар и ванилия.
А втората торта е с какаови блатове, течен шоколад и същия крем с дулсе де лече, млечна сметана, желатин и ванилия и глазура от тъмен шоколад с краве масло.
Бишкотите за една торта правя с 6 яйца
220 г. захар (желателно е да е с фини кристали)
240 г. брашно
2 ч. л. ванилов есктракт (ванилова захар)
30 г. пудра захар за поръсване
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци в две отделни купи. Разделя се захарта на две в двете купи. Ванилията се добавя към жълтъците.
Първо се разбиват белтъците на пухкава смес за около 5 минути. След това се разбиват жълтъците до побеляване.
Смесват се като към белтъците на 2-3 пъти се добавят жълтъците и сместа се разбърква в една посока с шпатула, като се загребва отдолу и се обръща отгоре сместа. Добавя се брашното по същия начин, на два, три пъти, като се загребва и обръща сместа.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Сместа за бишкотите се слага в пош без накрайник и се шприцоват бишкоти в тава покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.
Поръсват се с пудра захар. Всяка тава се пече по около 10-12 минути.
Изваждат се бишкотите. Оставят се да се стегнат леко в тавата за около 5 минути и се отлепват внимателно.
За крема с дулсе де лече:
1 ч. л. желатин се смесва с 20 мл студена вода в огнеупорна купичка и се оставя да набъбне.
На котлона се слага съд с малко вода на умерена температура да се загрее водата. Поставя се купипката с желатин, да се разтвори и втечни. Отдолу водата не трябвя да завира. В момента в който желатинът се втечни се сваля съда от котлона.
С миксер се разбива добре охладената сметана 200 мл за около 1 минута. Добавя се дулсе де лече 1 консерва (397 г) и ванилия и се разбива за още минута на максимална мощност. Внимавайте, да не я пребиете и да избие маслото. Разбивайте кратко, докато леко се сгъсти. При непрекъснато разбиване добавете желатина и разбийте за секунди, докато се смеси.
За шоколадовия крем се разбива млечна сметана с течен шоколад в съотношение 1:1. Не повече, за да не пресечем сметаната. 200 мл сметана (добре охладена) и 200 г течен шоколад.
Бишкотената торта е сглобена, като всяка бишкота се потапя в смес от мляко, ром, кафява захар и ванилия, намазва се с крем и се слепва към нея друга бишкота. Подреждат се в кръг с диаметър 22 см.
Отгоре бишкотите се подреждат легнали, като се потапят в сместа с прясно мляко. Отгоре пак се намазват с останал крем и се слага трети ред бишкоти. Тортата може да се стегне с ринг и да се охлади 3 часа.
Рингът се маха и тортата се украсява като се залива с 200 г тъмен шоколад разтопен заедно с 40 г краве масло в огнеупорна купа, над вряща вода.
Поръсва се със захарна декорация и се оставя да се охлади извън хладилник (на хладно място) за около 30 - 40 минути, след което се премества в хладилника.
За втората торта се правят блатове.
180г брашно
120г захар
100г кафява захар
40г какао
8г сода бикарбонат
8г бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140 мл гъст айран
75 мл олио
140 мл прясно, горещо кафе
Фурната се загрява на 180 градуса.
Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.
Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.Сместа е сравнително течна. Именно на това се дължи сочността на блата след изпичане, така че не се притеснявайте.
Готовата смес разделяме на 3 части и изпичаме на 3 пъти в тава с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене и намазана с мазнина. Всеки блат печем по 15 минути. Изваждаме и заедно с хартията преместваме на решетка да се охлади.
Охладените блатове сглобяваме в торта като намазваме блат със 100 г. течен шоколад, върху него намазваме 1/2 крем със сметана и дулсе де лече, поставяме втори блат, намазваме със 100 г шоколад и 1/2 крем и отгоре поставяме третия блат.
Тортата заливаме с разтопен 200 г тъмен шоколад с 40 г краве масло, в огнеупорна купа над вряща вода. Украсяваме със захарни декорации. Охлаждаме 30 мин извън хладилника, а след това в хладилник, поне 4-5 часа преди сервиране.
Блатовете са сочни. Тортата няма нужда от сиропиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар