вторник, 2 януари 2024 г.

Празнични торти с шоколад и дулсе де лече


В последните дни на декември имаме рожденици в семейството и затова приготвих две торти.

Едната с домашни бишкоти, крем от дулсе де лече, млечна сметана, желатин, ванилия и втори крем от течен шоколад с млечна сметана. Тортата е глазирана с тъмен шоколад с краве масло. Бишкотите са сиропирани в прясно мляко, тъмен ром, кафява захар и ванилия.


А втората торта е с какаови блатове, течен шоколад и същия крем с дулсе де лече, млечна сметана, желатин и ванилия и глазура от тъмен шоколад с краве масло.

Бишкотите за една торта правя с 6 яйца

220 г. захар (желателно е да е с фини кристали)

240 г. брашно

2 ч. л. ванилов есктракт (ванилова захар)

30 г. пудра захар за поръсване


Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци в две отделни купи. Разделя се захарта на две в двете купи. Ванилията се добавя към жълтъците.

Първо се разбиват белтъците на пухкава смес за около 5 минути. След това се разбиват жълтъците до побеляване.

Смесват се като към белтъците на 2-3 пъти се добавят жълтъците и сместа се разбърква в една посока с шпатула, като се загребва отдолу и се обръща отгоре сместа. Добавя се брашното по същия начин, на два, три пъти, като се загребва и обръща сместа.


Фурната се загрява на 180 градуса.

Сместа за бишкотите се слага в пош без накрайник и се шприцоват бишкоти в тава покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга.

Поръсват се с пудра захар. Всяка тава се пече по около 10-12 минути.

Изваждат се бишкотите. Оставят се да се стегнат леко в тавата за около 5 минути и се отлепват внимателно.


За крема с дулсе де лече:

1 ч. л. желатин се смесва с 20 мл студена вода в огнеупорна купичка и се оставя да набъбне.

На котлона се слага съд с малко вода на умерена температура да се загрее водата. Поставя се купипката с желатин, да се разтвори и втечни. Отдолу водата не трябвя да завира. В момента в който желатинът се втечни се сваля съда от котлона.

С миксер се разбива добре охладената сметана 200 мл за около 1 минута. Добавя се дулсе де лече 1 консерва (397 г) и ванилия и се разбива за още минута на максимална мощност. Внимавайте, да не я пребиете и да избие маслото. Разбивайте кратко, докато леко се сгъсти. При непрекъснато разбиване добавете желатина и разбийте за секунди, докато се смеси.


За шоколадовия крем се разбива млечна сметана с течен шоколад в съотношение 1:1. Не повече, за да не пресечем сметаната. 200 мл сметана (добре охладена) и 200 г течен шоколад.


Бишкотената торта е сглобена, като всяка бишкота се потапя в смес от мляко, ром, кафява захар и ванилия, намазва се с крем и се слепва към нея друга бишкота. Подреждат се в кръг с диаметър 22 см.

Отгоре бишкотите се подреждат легнали, като се потапят в сместа с прясно мляко. Отгоре пак се намазват с останал крем и се слага трети ред бишкоти. Тортата може да се стегне с ринг и да се охлади 3 часа.

Рингът се маха и тортата се украсява като се залива с 200 г тъмен шоколад разтопен заедно с 40 г краве масло в огнеупорна купа, над вряща вода.

Поръсва се със захарна декорация и се оставя да се охлади извън хладилник (на хладно място) за около 30 - 40 минути, след което се премества в хладилника.


За втората торта се правят блатове.

180г брашно

120г захар

100г кафява захар

40г какао

8г сода бикарбонат

8г бакпулвер

щипка сол

2 яйца, стайна температура

140 мл гъст айран

75 мл олио

140 мл прясно, горещо кафе


Фурната се загрява на 180 градуса.

Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре.

Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре.

Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и хомогенна.Сместа е сравнително течна. Именно на това се дължи сочността на блата след изпичане, така че не се притеснявайте.

Готовата смес разделяме на 3 части и изпичаме на 3 пъти в тава с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене и намазана с мазнина. Всеки блат печем по 15 минути. Изваждаме и заедно с хартията преместваме на решетка да се охлади.

Охладените блатове сглобяваме в торта като намазваме блат със 100 г. течен шоколад, върху него намазваме 1/2 крем със сметана и дулсе де лече, поставяме втори блат, намазваме със 100 г шоколад и 1/2 крем и отгоре поставяме третия блат.

Тортата заливаме с разтопен 200 г тъмен шоколад с 40 г краве масло, в огнеупорна купа над вряща вода. Украсяваме със захарни декорации. Охлаждаме 30 мин извън хладилника, а след това в хладилник, поне 4-5 часа преди сервиране.

Блатовете са сочни. Тортата няма нужда от сиропиране.




Няма коментари: