събота, 17 февруари 2024 г.

Тутманик с мая /по рецепта на Пенка Чолчева/


Рецептата за този тутманик е на Пенка Чолчева от книгата "601 изпитани готварски рецепти"

За тутманика съм смесила два вида мазнина. И тъй като по рецепта е посочено, че топките тесто се потапят в нея и се разтеглят, но няма посочено количество, аз направо ги залях с мазнината и една по една ги разтеглях. Описвам в рецептата колко съм използвала.

Тутманик с мая

* 200 мл вода

* 20 г прясна мая

* 1 ч.л. сол

* 370-380 г брашно

Пълнеж:

* 4 яйца

* 200 г натрошено краве сирене

За намазване на корите:

* 70 г краве масло

* 50 мл слънчогледово олио

За намазване на тутманика отгоре:

* 1 яйце

* 20 мл смесено масло с олио (останало от намазване на корите)


В купа сипваме водата, солта, натрошаваме маята и на порции добавяме бяло брашно и замесваме меко тесто. Разделяме на 12 топчета и слагаме в тава на разстояние едно от друго и оставяме да втасат за 1 час.

Загряваме маслото с олиото, докато се разтопи и оставяме сместа да поизстине, да не е много гореща. 20 мл отделяме и добавяме към 1 разбито яйце за намазване на тутманика, а останалото сипваме отгоре топчетата тесто.

Намазваме тава с диаметър 28 см с олио.

Натрошаваме сиренето и смесваме с четирите яйца и разбъркваме сместа.

Тутманикът подреждаме в тавата, като взимаме топче намаслено тесто и го разтегляме с ръце на плота, да стане кръг с диаметър на тавата. Преместваме в тавата, поръсваме на няколко места с една пълна лъжица от сиренето с яйца и отгоре покриваме с втора кора. Така редуваме, докато свършат корите.

Най-отгоре намазваме тутманика с разбито яйце с масло. Оставяме за 30 минути на топло, слагаме в студена фурна, на второ ниво от долу нагоре, включваме на 180 градуса с долно нагряване с вентилатор и печем за 40 минути.

/Може да изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 30-35 минути. Проверете с клечка забодена в средата, дали е готов тутманикът и добре изпечен. Клечката трябва да излезе суха. Ако е влажна оставете за още 5 минути и пак проверете/


Много ми хареса тутманикът. Получи се много въздушен и вкусен.



Няма коментари: