Рецептата за този тутманик е на Пенка Чолчева от книгата "601 изпитани готварски рецепти"
За тутманика съм смесила два вида мазнина. И тъй като по рецепта е посочено, че топките тесто се потапят в нея и се разтеглят, но няма посочено количество, аз направо ги залях с мазнината и една по една ги разтеглях. Описвам в рецептата колко съм използвала.
Тутманик с мая
* 200 мл вода
* 20 г прясна мая
* 1 ч.л. сол
* 370-380 г брашно
Пълнеж:
* 4 яйца
* 200 г натрошено краве сирене
За намазване на корите:
* 70 г краве масло
* 50 мл слънчогледово олио
За намазване на тутманика отгоре:
* 1 яйце
* 20 мл смесено масло с олио (останало от намазване на корите)
В купа сипваме водата, солта, натрошаваме маята и на порции добавяме бяло брашно и замесваме меко тесто. Разделяме на 12 топчета и слагаме в тава на разстояние едно от друго и оставяме да втасат за 1 час.
Загряваме маслото с олиото, докато се разтопи и оставяме сместа да поизстине, да не е много гореща. 20 мл отделяме и добавяме към 1 разбито яйце за намазване на тутманика, а останалото сипваме отгоре топчетата тесто.
Намазваме тава с диаметър 28 см с олио.
Натрошаваме сиренето и смесваме с четирите яйца и разбъркваме сместа.
Тутманикът подреждаме в тавата, като взимаме топче намаслено тесто и го разтегляме с ръце на плота, да стане кръг с диаметър на тавата. Преместваме в тавата, поръсваме на няколко места с една пълна лъжица от сиренето с яйца и отгоре покриваме с втора кора. Така редуваме, докато свършат корите.
Най-отгоре намазваме тутманика с разбито яйце с масло. Оставяме за 30 минути на топло, слагаме в студена фурна, на второ ниво от долу нагоре, включваме на 180 градуса с долно нагряване с вентилатор и печем за 40 минути.
/Може да изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 30-35 минути. Проверете с клечка забодена в средата, дали е готов тутманикът и добре изпечен. Клечката трябва да излезе суха. Ако е влажна оставете за още 5 минути и пак проверете/
Много ми хареса тутманикът. Получи се много въздушен и вкусен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар