понеделник, 8 април 2024 г.

Пиле с бамбук и гъби



500 г пилешко филе

120 г бамбук от консерва (отцеден)

3-4 гъби печурки 

2 моркова нарязани на лентички с белачка за зеленчуци

4 скилидки чесън

30 г пресен джинджифил

4 с. л. царевично нишесте

150 мл вода

120 мл олио

3 с. л. соев сос

сол на вкус /при мен равна чаена лъжичка сол


Филето се нарязва на тънки ленти, овалва се с 3 с.л. царевично нишесте и се пържи в 60 мл загрято в уок олио на 2-3 пъти, до готовност, за около 3-4 минути.

В уока се сгорещява останалото олио и се пържат нарязаните на ситно чесън и джинджифил, след минута се прибавят морковите, а след тях и гъбите нарязани на тънки резени. Пържат се до леко златисто и към тях се добавя отцедения бамбук. Връща се месото в тигана, посолява се, слага се соевия сос, налива се водата, в която е разтворена лъжицата нишесте и ястието се бърка около минута, две, докато се сгъсти.

Сваля се от котлона, сервира се по желание поръсено със сусам.

Идеята за ястието е взаимствана от "Бон Апети". Направих ястието с гъби печурки и се получи много вкусно. Ако искате опитайте с гъби шийтаке в оригинал. Пропуснала съм кълновете.



Няма коментари: