понеделник, 8 април 2024 г.

Ориз с месо и зеленчуци по китайски


Последните 2 месеца интерпретации на китайски ястия завладяха домашната ми кухня. Много обичам китайско, но 99% съм поръчвала от ресторанти, а любимият ориз с месо и зеленчуци беше непосилен за моите възможности. Получаваше ми се някаква си манджа с ориз.

Предходни години се научих да си правя пържени китайски хлебчета и едно вкусно пилешко/свинско със сладък сос. Всеки китайски ресторант в България предлага вариант на тези хлебчета, а любимите ми видях в чуждестранен блог и след като опитах се влюбих в тях. Различават се по начина на приготвяне, но са много, много вкусни.

Работила съм в китайски ресторант и нашият готвач ме накара да заобичам китайските ястия преди 20 години, но тогава не се вълнувах толкова от кулинарията и не ми е хрумвало да събирам рецепти и да си приготвям вкъщи. Да не говорим, че по него време ги нямаше и повечето платформи и кулинарните блогове, пък за по-специфични продукти да не говорим. Само в отбрани магазини в страната.

Ориз с яйца и зеленчуци

Започвам с любимия ориз с месо, яйца и зеленчуци.

Правих с обикновен ориз. Правих с жасминов, правих с басмати ориз. Правих в малки дози, в големи дози, увеличавах, намалявах и замествах съставки.

В краен вариант правя вече най-често така:

Ориз с яйца, зеленчуци и месо

* 300 г ориз басмати

* 1 средно голяма глава лук

* 2-3 стръка зелен лук

* 1 средно голям морков

* 1 шепа замразен грах - около 100 г

* 2 яйца

* 3-4 с.л. сусамово олио / ако нямате ползвайте слънчогледово/

* 1 с.л. оризов оцет /може да се замени с бяло вино или малко ябълков оцет/

* 4-5 с.л. соев сос /тук е малко на вкус, може и повече

* 1 лъжица масло (10 г е достатъчно)

* сол - слагам 1 ч.л.

* щипка черен пипер


* 500 г месо /правила съм само с пилешко и свинско

* 4 с.л. соев сос

* 4 с.л. сусамово олио или слънчогледово олио


Ползвам пилешко филе и свинско каре/контра филе. Може да се ползва свинси бут, плешка, но тогава се приготвя месото по-дълго време, докато омекне. Със свинско каре и пилешко филе месото се приготвя за около 5 минути.

При приготвяне на ястието е важна заготовката. Всичко се нарязва, месото се подготвя предварително, като първо се нарязва и маринова в соев сос, а после се изпържва. Оризът се сварява и преди вечеря всичко се сглобява за 5 минути в тигана. Така става най-бързо.

Започвам с подготовка на месото.

По 250 г пилешко филе и свинско каре се нарязват на много тънко, като за дюнер. Всяко от месата се маринова в по 2 с.л. соев сос за около 30 минути.

След това всяко се изпържва в загрят уок тиган на силна температура /най-добре на газ/ с по 2 с.л. сусамово олио или слънчогледово олио. Пърженето е около 5 минути. Пробвайте за готовност. Готовото месо държим в съд с капак.

Следва подготовка на ориза. Оризът предпочитам да подготвя не повече от час преди да сглобя ястието. Така хем остава топъл, хем не се слепва много.

Оризът се измива хубаво под течаща студена вода в гевриг. Може да се накисне за 10 минути в студена вода и няколко пъти да се преплакне в гевгира. Последващо се слага в тенджера с по-дебело дъно, добавя се 750 мл студена вода (съотношение ориз-вода е 1:2,5). Оризът се слага на котлона да заври и в момента, в който заври, силата на огъня се намалява и се вари 10-12 минути под капак. Водата не трябва напълно да бъде поета. Може еднократно да разбъркате по средата на варене. Няма залепване, няма избиване на нишесте. След като минат минутите сваляте от огъня и както е с капака покривате с кърпа отгоре. В рамките на 20-30 минути оризът ще поеме останалата вода и зрънцата ще се делят. Дори да е леко слепнат, това да не ви притеснява. Последващо при смесване в тигана с останалите съставки всичко се раздробява.


Подготовка на зеленчуци и приготвяне на ястието.

Нарязваме на ситно 1 глава лук. Морковите нарязваме на кубчета, или на малки лентички с белачката за зеленчуци. Нарязваме на ситно и зеления лук. Половината оставяме за поръсване на ястието, а останалата част ще добавим при готвене.

Чукваме две яйца в купичка. Подготвяме лъжица масло, 4-5 с.л. соев сос и лъжица, две оризов оцет, сол и пипер.

Вадим замразения грах в купичка, непосредствено преди да започнем да приготвяме ястието.

Всички продукти са готови и започваме да сглобяваме ястието.

Загряваме уок на по-силна температура с 3-4 с.л. сусамово или слънчогледово олио. Добавяме първо нарязания лук и морковите. Запържваме за около минута, две. Добавяме после граха и зеления лук и пържим още минута. Добавяме яйцата, бъркаме енергично, докато се раздробят. Следва месото, отново разбъркваме и добавяме ориза. С ориза добавяме и всички подправки - сол, пипер, соев сос, оризов оцет и накрая маслото. Разбъркваме хубаво, опитваме и при нужда си добавяме още малко соев сос или сол. Сваляме от котлона, сипваме в сервизна чиния, поръсваме с отделения нарязан зелен лук и сервираме топло.


Ако искате към ястието сосове, препоръчвам тези два соса. Не са сладко кисел сос и просто обикновен соев сос, но са интересни и вкусни.

Сладък меден сос в китайски стил:

* 2 с.л. сусамово олио или слънчогледово олио

* 4-5 скилидки чесън нарязани на ситно

* корен джинджифил колкото голям орех, нарязан на ситно или на пръчици

* 4 с.л. кетчуп

* 2 пълни с.л. мед

* 100 мл вода + 1 ч.л. царевично нишесте

* щипка черен пипер по желание

* сусам за поръсване по желание

Добавяме нишестето в студената вода и разбъркваме да се разтвори. Добавяме към сместа кетчупа и меда и отново разбъркваме. 

Загряваме тиган, запържваме в мазнината чесъна и джинджифила за минута, две, добавяме течните съставки, разбъркваме да кипне сместа, сваляме от огъня и подправяме с черен пипер. Сосът може да хапваме както топъл, така и охладен. По желание поръсваме малко сусам в соса.

/Забележка - може да се пропуснат водата и нишестето. Сосът става по-рядък, но пак е вкусен/


Лучен соев сос:

* 2 с.л. сусамово или слънчогледово олио

* 1 глава лук- нарязана на ситно

* 5-6 с.л. соев сос

* 2 с.л. кетчуп

* 2 с.л. мед

* 100 мл вода + 1 ч.л. нишесте

* щипка черен пипер

* сусам за поръсване по желание

В загрятата мазнина запържваме лука за минута.

В купа смесваме водата, нишестето, соевия сос, кетчупа и меда и разбъркваме сместа. Сипваме при лука и готвим, докато сосът се сгъсти (минута,две). Сервираме поръсен със сусам.

/Забележка - може да се пропусне водата с нишестето. Сосът става по-рядък, но също толкова вкусен/





Няма коментари: