4 яйца L размер
270 г захар
240 г брашно
100 мл олио
75 мл топла вода
1 бакпулвер
1 ванилия
2 с. л. какао
Намазва се форма с олио и се поръсва с брашно.
Яйцата със захарта се разбиват 4 минути.
Добавят се водата и олиото на тънка струйка при непрекъснато разбиване.
Добавя се ванилията ако е течна.
Смесват се брашното с бакпулвера и се пресяват. Добавят се лъжица по лъжица при непрекъснато разбиване с миксер на ниска скорост.
Общо с добавяне на течните и сухите съставки, с миксер се разбива още 4 минути.
Отделя се 1/3 от сместа в купа, добавя се какаото и се разбива за кратко с миксер, докато се получи хомогенна смес.
Във формата за кекс се сипва 1/3 от бялата смес, следва 1/2 кафява смес, която се сипва на струйка с лъжица, за да се образуват шарки, пак 1/3 от бялата смес, пак 1/2 кафява и се завършва с 1/3 бяла смес. /По желание може да направите допълнително шарки с дървен или метален шиш, като с шиша правите кръгови или вълнообразни движения в сместа./
Кексът се слага в студена фурна на второ ниво отдолу нагоре. Пече се на 170 градуса с вентилатор за 45-50 минути.
Изважда де, оставя се да се охлади напълно и се обръща в сервизна чиния.
Поръсва се обилно с пудра захар.
Съставките са достатъчни за класическите форми за кекс. Ако желаете да направите по-висок кекс, ще ви трябват повече яйца и съответно пропорционално да увеличите захар, мазнина и брашно, но трябва да предвидите и по-дълбока форма за кекс, за да не се разлее и да изгуби форма.
По желание може да добавите смлени орехови ядки, стафиди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар