За основата:
В купа смесете:
240 г пшенично брашно
180 г кафява захар
3 равни ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
В отделна купа смесете:
150 мл бадемово мляко (може овесено, орехово, соево, лешниково)
50 мл слънчогледово олио
корен джинджифил (3х3 см) настърган на ренде
250 г моркови настъргани на средно ренде
1 ч.л. ванилова есенция
50 г нарязани на едро орехови ядки
50 г тъмни стафиди
настъргана кора на 1 лимон
Глазура по желание:
1 ч.ч пудра захар
3 с.л. гореща вода
Пудра захар за поръсване на сладкиша
/или по желание може да се направи глазура с веган масло, веган крема сирене и пудра захар/
Приготвяне:
Всички продукти за сладкишът се подготвят и към сухите съставки се добавят мокрите съставки, ядките и морковите. Всичко се разбърква с шпатула, докато се получи гъста лепкава смес. Изсипва се в тава 22х24 покрита с хартия за печене, изравнява се и се пече на 170 градуса за 50 минути.
Изважда се основата и се оставя да се охлади 2-3 часа.
По желание се прави глазура, като към пудрата захар се добавя гореща вода, разбърква се до хомогенна смес, която леко да се стича и се покрива десертът с глазура. След стягане на глазурата се поръсва с пудра захар.
Може да декорирате и със сладко от моркови, или да направите веган глазура, като разбиете 100 г веган масло със 100 г пудра захар и добавите 200 г веган крема сирене и ванилия. С тази глазура се намазва сладкишът и се поръсва с лимонови корички по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар