сряда, 12 март 2025 г.

Постен сладкиш с моркови



За основата:

В купа смесете:

240 г пшенично брашно

180 г кафява захар

3 равни ч.л. канела

1/4 ч.л. индийско орехче

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сода бикарбонат

щипка сол


В отделна купа смесете:

150 мл бадемово мляко (може овесено, орехово, соево, лешниково)

50 мл слънчогледово олио

корен джинджифил (3х3 см) настърган на ренде

250 г моркови настъргани на средно ренде

1 ч.л. ванилова есенция

50 г нарязани на едро орехови ядки

50 г тъмни стафиди

настъргана кора на 1 лимон


Глазура по желание:

1 ч.ч пудра захар

3 с.л. гореща вода

Пудра захар за поръсване на сладкиша

/или по желание може да се направи глазура с веган масло, веган крема сирене и пудра захар/


Приготвяне:

Всички продукти за сладкишът се подготвят и към сухите съставки се добавят мокрите съставки, ядките и морковите. Всичко се разбърква с шпатула, докато се получи гъста лепкава смес. Изсипва се в тава 22х24 покрита с хартия за печене, изравнява се и се пече на 170 градуса за 50 минути.

Изважда се основата и се оставя да се охлади 2-3 часа.

По желание се прави глазура, като към пудрата захар се добавя гореща вода, разбърква се до хомогенна смес, която леко да се стича и се покрива десертът с глазура. След стягане на глазурата се поръсва с пудра захар. 

Може да декорирате и със сладко от моркови, или да направите веган глазура, като разбиете 100 г веган масло със 100 г пудра захар и добавите 200 г веган крема сирене и ванилия. С тази глазура се намазва сладкишът и се поръсва с лимонови корички по желание.



Няма коментари: