сряда, 12 март 2025 г.

Жасминов ориз с шафран



Жасминовият и басмати ориз са ми любими. Преоткрих ги покрай азиатската кухня и вече често присъстват в менюто ми.
Пускам тази семпла рецепта за жасминов ориз с шафран, който е чудесен като гарнитура към ястия с месо, но може да се хапва и така със свежа салата, но си го представям в чудесна комбинация и с пържени гъби в масло.

Дозата е за 2 порции, но като гарнитура към месо може и за 3-4 да е достатъчно.
Жасминовият ориз се готви в съотношение вода:ориз 1:1,5 и се готви под капак на тих огън между 18-20 минути.
На мен с тези пропорции никога не ми се получава, на колкото и ниска температура да се приготвя и под капак. Водата извира още в първите 5 минути и оризът е суров. Винаги правя жасминов и басмати ориз в съотношение 1:2,5 и винаги ми се получава за посоченото време. Изключение при жасминовия ориз имам само с оризът на Крина/Boilin Bag/, който е в пакетчета, тъй като той се вари с пакетчето в повече вода и там винаги за посоченото време е готов.

Рецепта:
150 г жасминов ориз
1 малка глава лук
3-4 с.л. зехтин /може слънчогледово олио
375 мл пилешки бульон /или разтворете 1/2 кубче пилешки бульон в посоченото количество вода/
10 нишки шафран
сол на вкус
щипка бял смлян пипер /може да се пропусне/
пера зелен лук при сервиране

Накиснете ориза за 10 минути в студена вода, след което измийте хубаво под течаща струя студена вода в гевгир. Накиснете шафрана в 30 мл гореща вода за около 5 минути.
В тенджера загрейте мазнината, запържете ситно нарязания лук, докато стане прозрачен. Добавете ориза, запържете за минута, добавете шафрана с водата, а след това и пилешкия бульон /ако ползвате кубче бульон добавете съвсем малко сол/, подправете с щипка бял смлян пипер и гответе под капак на много слаб огън за около 18 минути, като от време на време проверявайте ориза за готовност.
Готовия ориз прехвърлете в сервизна чиния и поръсете с нарязани пера лук.



Няма коментари: