Човек и добре да живее, все някога се случва да мине за кратко на диета или някакви ограничения.
Наложи се да изключа за неопределено време млечните и понеже кафето ми идва малко силно, след като години наред се научих да пия с мляко, реших да пробвам някои от алтернативните млека като добавка на този етап само за кафето.
Правила съм преди години орехово мляко и с канела и малко мед много ми харесваше като напитка. Тия дни опитах овесено мляко. Не е лошо, но бадемово засега ми е фаворит.
После ще си направя и лешниково.
Рецептите са различни, тоест, съотношението вода-бадеми и оттам вече и гъстотата и вкусът на млякото са различни. В някои рецепти има като добавка мед, канела, фурми и малко сол за издържливост, но може да си направите чисто - само бадеми и вода и просто до 2-3 дни да съхранявате в хладилник и консумирате. С малко сол издържа и до седмица.
Понеже ми е добавка само за кафето, направих си по-рядък вариант.
Нужни ми бяха:
50 г бадеми
500 мл филтрирана вода
2 фурми без костилка
Бадемите накиснах за една нощ в чаша вода. На следващия ден отцедих водата, обелих бадемите /може да пропуснете тази стъпка/,сложих в блендер с 500 мл вода и 2 фурми без костилка и пасирах. Прецедих през много фина цедка /може през марля/ и съхранявам в бутилка в хладилника /до максимум 3 дни.
Може да добавите 1/4 лъжичка сол, за по-дълго съхранение, а ако ползвате като напитка, или за десерти, може да добавите мед, канела, ванилия.
Може да регулирате количеството вода, за да получите по-гъста и наситена напитка. Рецептите варират от 100 г бадеми на литър вода, до 250 бадеми на литър вода.
Няма коментари:
Публикуване на коментар