понеделник, 29 септември 2025 г.

Прасковки с пълнеж от орехи и сладко

Приготвих прасковките за празника на плодородието в гр. Шабла тази година. Малко по-различна рецепта от предходните в блога и много ми харесаха.


Рецепта за около 50 броя прасковки:

270 г захар

200 г кисело мляко

200 мл олио

10 г амонячна сода

1/2 ч. л. сода за хляб

Около 800 г брашно

Червена и жълта боя (ползвам течните на Йоткер)

Захар за овалване

60-70 г смлени орехи

1 голямо бурканче сладко от сливи /или две бебешки по около 190-200 г)

2-3 с. л. прясно мляко

50-60 г краве масло



Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото и млякото, в което са разтворени содите. Разбърква се хубаво сместа и се добавя на порции брашно, до мекичко тесто. Готовото тесто се поставя в купа и покрива с домакинско фолио. Оставя се в хладилника за час.

След това с намаслени в олио ръце се откъсва от тестото и оформят топчета колкото орех. Притискат се с длани леко и се редят в тава покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго.

Пекат се на първо ниво в загрята фурната на 180 градуса без вентилатор за около 10-12 минути. Отдолу потъмняват, но отгоре леко да останат белички. Изваждат се и още топли се издълбават леко.

Издълбаната смес се натрошава с ръце. Обърква се с орехите, сладкото, около 50-60 грама разтопено краве масло и 2-3 с. л. прясно мляко. С тази смес се пълнят и се слепват.

В две купи е сипва по чаша вода. Добавя се от боите. Топва се половината праскова в жълта и другата половина в червена боя. Видимо на Йоткер боичките не ги боядисва, но веднага след като се овалят в кристална захар и се оцветяват прасковите. Може да ползвате и други видове бои за сладкиши.

Готовите праскови е хубаво да престоят няколко часа. По желание се украсяват с листенца (слива, риган, хинап).

Няма коментари: