Приготвих прасковките за празника на плодородието в гр. Шабла тази година. Малко по-различна рецепта от предходните в блога и много ми харесаха.
Рецепта за около 50 броя прасковки:
270 г захар
200 г кисело мляко
200 мл олио
10 г амонячна сода
1/2 ч. л. сода за хляб
Около 800 г брашно
Червена и жълта боя (ползвам течните на Йоткер)
Захар за овалване
60-70 г смлени орехи
1 голямо бурканче сладко от сливи /или две бебешки по около 190-200 г)
2-3 с. л. прясно мляко
50-60 г краве масло
Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото и млякото, в което са разтворени содите. Разбърква се хубаво сместа и се добавя на порции брашно, до мекичко тесто. Готовото тесто се поставя в купа и покрива с домакинско фолио. Оставя се в хладилника за час.
След това с намаслени в олио ръце се откъсва от тестото и оформят топчета колкото орех. Притискат се с длани леко и се редят в тава покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго.
Пекат се на първо ниво в загрята фурната на 180 градуса без вентилатор за около 10-12 минути. Отдолу потъмняват, но отгоре леко да останат белички. Изваждат се и още топли се издълбават леко.
Издълбаната смес се натрошава с ръце. Обърква се с орехите, сладкото, около 50-60 грама разтопено краве масло и 2-3 с. л. прясно мляко. С тази смес се пълнят и се слепват.
В две купи е сипва по чаша вода. Добавя се от боите. Топва се половината праскова в жълта и другата половина в червена боя. Видимо на Йоткер боичките не ги боядисва, но веднага след като се овалят в кристална захар и се оцветяват прасковите. Може да ползвате и други видове бои за сладкиши.
Готовите праскови е хубаво да престоят няколко часа. По желание се украсяват с листенца (слива, риган, хинап).
Няма коментари:
Публикуване на коментар