В случая гъбите, които напълних са печурка, но съм правила сходна рецепта и с портобело, което е пак вид печурка. Големи, вкусни и ароматни гъби.
Елементарна рецепта, но гъбите станаха много вкусни.
Големи са, всяка гъба около 100-120 грама.
За 10-12 големи гъби печурка:
50 г краве масло + 1-2 с.л. олио
150 г шунка нарязана на кубчета
150 г кашкавал нарязан на кубчета
100 г топено сирене
1 ч.л. изсушен риган
сол и черен пипер на вкус
Премахват се пънчетата (аз си ги замразих за друго ястие), гъбите се посоляват леко и във всяка се слага парченце масло. Подреждат се в тава, добавя се малко вода и 2 с.л. олио в тавата и се пекат на 180 градуса за 1 час, като периодично се добавя по малко вода, да не се пекат на сухо. И понеже всяка гъба дърпа водата и се събира в средата ѝ, на два-три пъти с лъжица вадя и обливам, за да не изсъхва. След час се изваждат, във всяка гъба се слага по малко топено сирене, шунка и кашкавал, поръсва се с черен пипер и риган и се връщат във фурната да се запекат на функция грил за около 5 минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар