Пускам рецепта за много лесен кекс, в чийто състав има инстантен пудинг. Пудингът се влага на прах, а какъв да е вкусът, избирате вие. Може да направите ванилов кекс, шоколадов кекс, чийзкейк или да изберете плодови вкусове. Аз направих микс с пудинг портокал и ванилия и добавих есенция портокал и портокалови корички в кекса. Идеята е взаимствана от този блог https://eatmewell.com/easy-vanilla-pudding-cake/ като както казах замених пудинга и добавих съответния аромат, но също замених кравето масло с олио, за по-бюджетна версия на кекса. Наместих в грамаж продуктите, че винаги ми е било трудно за десерти да нацелвам мерките в чаши, тъй като в Европа измерваме с едни мерки, в Щатите и Великобритания мерят с други. Повечето блогъри пишат и двете опции, но тук нямаше.
Пиша рецепта за моя кекс с портокалов пудинг и портокалова есенция и корички, а ако решите да ползвате ванилия пудинг или шоколад, то съответно може да промените ароматите с ванилова есенция, да добавите в кекса какао, ром, или друго, каквото решите.
Рецепта:
2 големи яйца XL (моите с черупка 150 грама)
200 г кристална захар
1 ч.л. есенция портокал
1 ч.л. портокалови корички
120 мл олио
240 мл прясно мляко
В отделна купа се смесват и разбъркват:
170 г брашно
10 г бакпулвер
95-100 г инстантен пудинг по избор (ванилия, шоколад, ягода, карамел и т.н.)
1/4 ч.л. сол
Яйцата, захарта, портокаловите кори и есенцията се поставят в дълбока купа и се разбиват с миксер за 2-3 минути.
Добавя се олиото при непрекъснато разбиване, а след него редувайки се добавят по 1/2 от сухата смес, след това прясното мляко, пак суха смес и пак мляко, като сместа общо се разбива около минута, колкото да се смесят съставките. Сместа е по-рядка от обикновената смес за кекс. Идеята на редуване на суха смес и течни съставки е просто, защото много пръска. Иначе може да разбиете всички течни съставки и накрая да добавите сухите. /Тук ми се искаше да добавя малко шоколадови капки, но сместа беше доста рядка и се отказах. Мисля че щяха да потънат на дъното/
Кръгла форма за кекс се намазва с олио и се поръсва хубаво с брашно. /Може да се ползва и продълговата форма, която да се покрие с хартия за печене/
Изсипва се сместа и кексът се пече 35-40 мин. на средна скара, в загрята на 180 градуса фурна с включен вентилатор. Проверява се с клечка дали е изпечен.
Изважда се, оставя се във формата да се охлади и след това внимателно се обръща в сервизна чиния.
Аз минавам леко със заоблен нож по стените на формата, за да отлепя кекса, ако има залепнало някъде, за да може като обърна да не се разкъса. Затова понякога предпочитам продълговати форми за кекс, за да покривам лесно с хартия за печене. Може да се ползват и силиконови форми всъщност.
Охладеният кекс се поръсва с пудра захар и сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар