понеделник, 18 април 2011 г.

Празнична питка Слънчоглед





1 суха мая на д-р Йоткер
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 гр масло
100 мл прясно мляко
200 мл топла вода
брашно- около 800 гр

За украса:
сладкарски бои
маково семе

За слънчогледа:
1 ч.ч. вода
щипка сол
брашно - колкото поеме за твърдо тесто

Пресяваме в тава 500 гр брашно и го смесваме със сухата мая, захарта и солта.
Разбъркваме добре. Правим кладенче по средата и добавяме размекнато масло, топла вода и прясното мляко и замесваме меко тесто, като постепенно добавяме брашно, докато тестото спре да лепне и стане меко и еластчно. Оставяме на топло да удвои обема си и премесваме наново.

Намасляваме тавичка за печене с диаметър 28 см. Разточваме леко тестото до нужния диаметър и го слагаме в тавичката. Оставяме съвсем леко да се надигне до средата на тавата, украсяваме по желание и печем. В случая за украса направих тесто от 1 ч.ч. вода, щипка сол и добавях брашно, докато се оформи твърдо и гладко тесто. Изрязах с нож кръг за питата на слънчогледа и листенца. Всяко едно преди да го сложа на питката намокрях с пръсти съвсем леко с вода, колкото да залепне. Отгоре със сладкарски бои и четка оцветих леко листата, а кръгчето на питата навлажних и поръсих с маково семе.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса върху скара около 10 мин. отдолу и след това намаляме на 180 градуса и печем около 20-30 мин отгоре и отдолу едновременно. Ако започне леко да потъмнява, слагаме лист фолио върху питката, за да не изгори. Проверяваме с клечка за готовност. След като я извадим я напръскваме с вода и покриваме с кърпа. В крайна сметка можете да сложите, каквито си искате съставки за питка- мляко, яйца, сирене и да използвате само идеята за украсата. Добре е листенцата и питката на слънчогледа да се разточват тънко, понеже тестото е по тежко и няма мая, за да не хлътне после при печене питката.

1 коментар:

EliDrag каза...

Даре, честито Рождество Христово!
Питката е уникална. Страшно ми харесва.
Весело посрещане на Новата година.