четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Омлет Сюрприз




Здравейте! :)
Вчера, докато приготвях вечерята, се чудех какъв бърз десерт да спретна?!, Сетих се за Омлет Сюрприз. Има много варианти на десерта, но аз използвах варианта на позната моя готвачка, с която работихме заедно преди години. Не, аз не съм готвач ;)

Та тя го приготвяше с бишкоти, компот от кайсии, сладолед по избор и разбити белтъци със захар + фламбиране с коняк.
Моят Сюрприз го препекох отгоре и поизгоря. Хем исках да го направя в момента на сервиране на десерта, хем се оказа, че пак подраних със сервирането и сладоледът се разтече, но нищо .... здраве да е! Важното е, че е бил вкусен. :) Казвам "бил", защото не го опитах ;)



За 3 порции ползвах:

12 броя бишкоти
1 малка кутйка карамелов сладолед
1 компот - в случая имах от круши
2 белтъка + 10 с.л. захар
1 пакетче ванилова захар
1 с.л. царевично нишесте
щипка сол



Белтъците разбих с щипка сол за 2 минути. На малки порции добавях захарта, като продължавах да разбивам на най-висока степен на миксера. Добавих ваниловата захар и нишестето. Получава се гъста смес. Омлетите може да се направят на отделни порции, но аз го направих в една голяма. Наредих 6 броя бишкоти, сиропирани в компота от круши, на дъното на тавичка, плътно една до друга. Отгоре наредих плътно от плодовете на компота. Добавих сладоледа, като го разпределих, доколкото е възможно. И отгоре наредих останалите 6 сиропирани бишкоти. С белтъчната смес намазваме омлета скорострелно от всички страни. Слагаме във фурната на грил, да се запече бързо, като внимаваме да не изгори. :)



Изваждаме, фламбираме със загрят коняк и сервираме. Може всички да нападнат с лъжици, а може да се сервира и на порции, но трябва да става бързо, за да не се разтече както при мен сладоледа.



Това е! Днес по-късно пак ще се включа:) Хубав ден!

6 коментара:

Анонимен каза...

Чуден е станал! Хубава идея!:)
Траяна

Unknown каза...

Ах ти изкусителкооо!Изглежда толкова въздушен и лек този десерт!Превъзходен е,аз не бих му простила,нищо,че му намираш кусури:)
Прегръдки скъпа!

Роси каза...

Дари,много екстремен сладкиш!Трябва бързо да се приготвя и бързо да се сервира!И много набързо да се снима.
Изглежда много вкусно!

Хубава и уютна вечер пожелавам!

Kokona каза...

Благодаря ви , милички! Да, екстремено е сладкишчето. Бързо се приготвя, сервира и изяжда :)

Moni каза...

Дари, ама толкова сюрпризи си ни подготвила, колко неща ни предлагаш само! И то все вкусни, апетитни.:-)) Много ми харесва този сладкиш! Трябва да се направи непременно!
Прекрасна вечер от мен!

Kokona каза...

Мерси, Мони :)Прекрасна и на теб :)