понеделник, 17 октомври 2011 г.

Пълнени миди



Рецептата я знам от свекърва ми, а тя от своята свекърва. :) Ще се опитам да дам точни съставки според броя миди и големина. За 30 броя миди: мидите са с дължина 7-8 см. 150-170 грама ориз (1 ч.ч), 1к.л. сол, 1/2 к.л. смлян черен пипер, 1-2 стръка зелен лук, 2-3 стръка копър, 2-3 стръка джоджен, 50 мл олио. Резени лимон при сервиране.



Лукът се нарязва на ситно и се запържва в сгорещеното олио. Добавя се оризът и се запържва, докато добие прозрачен цвят. Отстранява се от котлона и към сместа се добавят сол, черен пипер, нарязаните на ситно джоджен и копър. Черупките на мидите се почистват добре с помощта на нож. Слагат се в кипяща вода и веднага щом се разтворят се изваждат и се оставят да изстинат. Във всяка мида се слага по лъжичка от оризовата смес, затваря се и плътно се усуква с конец и се завързва. Мидите се варят около 20 мин в съд с вода. Сервират се с резени лимон, или лимонов сок. ПС- има и друг трик, за разтваряне на мидите, без да се варят предварително, но за съжаление не знам как да го обясня, а и нямам налични миди в момента, за да снимам стъпка по стъпка.:)

3 коментара:

Mарияна каза...

Много ми харесва идеята за поднасяне на хайвер в черупки от миди! Ще се възползвам. Мидите с ориз също са много интересно предложение! Обичам да приготвям и да хапвам от този деликатес.

Kokona каза...

Благодаря Марияна :')

Или каза...

Вкусно!