четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Кифлички с боровинков конфитюр



Така, появявам се отново, този път с кифлички с боровинков конфитюр. Вкусни се получиха - споделям и рецептата.



1/2 кубче свежа мая
щипка сол
1 ч.л. захар
300 мл прясно мляко
3-4 с.л. брашно

В затопленото прясно мляко, разтваряме маята заедно с щипка сол и захарта и добавени 3-4 с.л. пресято брашно. Разбъркваме да стане на кашичка и оставяме да втаса на топло, докато учвеличи обема си.

600-700 г брашно
200 г масло
100 г захар
1 пакетче ванилова захар
1 малко бурканче боровинково сладко или конфитюр
1 жълтък смесен с 1 с.л. олио за намазване на кифличките



В купа пресяваме брашното, правим кладенче и добавяме размекнатото масло, захарта и ванилената захар. Добавяме втасалата мая и замесваме тесто. Поставяме го в купа , завиваме с фолио и оставяме да втаса в хладилника. След като е удвоило обема си го изваждаме, разделяме на три части, всяка една разточваме на кръг и разрязваме като торта. В основата на всеки триъгълник поставяме малко боровинков конфитюр, завиваме на кифличка и нареждаме в намаслена тава, или покрита с хартия за печене. Оставяме кифличките да втасат за 15-20 мин , намазваме с разбит жълтък с малко олио и печем в загрята фурна на 190 градуса около 20 мин.

3 коментара:

Moni каза...

Ами то си личи, че са вкусни.:-))) Пухкави, със загар и с този боровинков конфитюр..... мммммм, вкусничко.:-)))) Браво, Дари!
Хубава вечер!

Анонимен каза...

NEZNAM SAMO DALI TEZI KIFLICHKI SA SASHTITE OT RECEPTATA TOKU SHTO GI NAPRAVIH I NI6TO NESE POLU4I SLEDVAH RECEPTATA DO POSLEDNIQ DETAIL,MN 4UDNO KAK TESTOTO ZAMESENO S MAQ 6TE VTASA V HLADILNIKA MOITO VE4E SED 80min I NI6TO NESE POLU4AVA...........

Kokona каза...

Здравей, Анонимен! Уверявам те, че кифличките са същите от рецептата, и да, тестото втасва в хладилника.
Тесто с жива мая няма проблем с това да втаса в хладилник. В тази рецепта се препоръчва да втасва именно там, заради масленото съдържание.
Не мога да предположа, защо при теб не са се получили, освен да е от маята, но това е само гадаене!
Съжалявам за неуспеха!
Нямам какво да променя или добавя в рецептата.