сряда, 2 ноември 2011 г.
Шоколадова торта с ягоди
Преди няколко дена приготвих тортите за рождения си ден. Приготвих ги 2-3 дена по-рано, за да се споят добре съставките. За едното празненство реших да заложа отново на торта Гараш, а за второто приготвих Шоколадова торта с ягоди, като идеята за нея дойде от списание GoodFood - шоколадова торта с малини. Промених количеството на съставките по свой вкус, добавих някои продукти, а малините замених със замразени ягоди. Получи се МНОГО вкусна торта, ама МНОГО! :))))
200 г тъмен шоколад (74% какао)
125 г масло
2 пакетчета ванилена захар
1/4 ч.л. инстантно кафе
200 г бадемово брашно
2 препълнени с.л. брашно
1/4 ч.л. сол
6 яйца
150 г пудра захар
около 20 пресни или замразени ягоди
1 малко бурканче сладко от ягоди
За глазура:
200 г тъмен шоколад (74% какао)
200 мл сладкарска сметана
50 мл ликьор (ползвах яйчен ликьор Бомбардино)
За украса:
50 г тъмен шоколад (74% какао)
80 мл сладкарска сметана
1 с.л. яйчен ликьор
кокосови стърготини, или смлени бадемови ядки
Загрейте фурната до 160 градуса. Застелете с хартия за печене дъната на две 26 см тортени форми.
Разтопете шоколада и маслото в микровълновата и оставете да изстине. Добавете към него ванилената захар и кафето.
Сложете бадемовото брашно в купа. Добавете брашното и солта.
Разбийте яйцата с миксер, докато удвоят обема си. Бавно на порции добавете захарта и разбивайте още минута.
Добавете охладената шоколадова смес и разбъркайте леко. Прибавете на два пъти сместа от бадеми и брашно, като разбърквате внимателно с дървена лъжица.
Разделете тестото в двете форми и изпечете всеки блат за около 15-17 мин.
Вътре трябва да останат леко влажни.
Оставете да изстинат, след което извадете от формите върху решетка. Сложете единия блат върху чиния за сервиране.
Смачкайте ягодите и разбъркайте със сладкото. (аз предпочетох да ги сложа цели и да ги покрия със сладко). Разпределете ги върху основата и покрийте с втория блат.
За глазурата: кипнете сметаната с ликьора, излейте я върху шоколада и разбъркайте, докато получите гладка смес. Оставете да се охлади, след което намажете тортата отстрани и отгоре.
(Разделих глазурата на две части, като първата част след като я приготвих я оставих да се охлади и намазах тортата с нея, а втората част излях върху тортата , докато беше леко топла и вече украсена с розичките)
За украсата: Начупете шоколада в купа. Загрейте сметаната с ликьора и изсипете върху шоколада. Разбъркайте и оставете да се охлади. Разбийте с миксер и украсете тортата с шприцовани розички.
По желание поръсете с кокосови стърготини или смлени бадеми.
Охладете тортата за 24 часа преди сервиране и поднесете с ванилова сметана.
При мен престоя тройно по-дълго, но се получи чудесна торта. :)
Ако се ползват замразени плодове, то те пускат доста вода, но в рамките на 48 часов престой, тортата поема сиропа.
Ето и снимки на разрез:
Извинявам се за лошото качество на снимките, но повечето са правени вечер, а възможностите на фотоапарата ми са малко.
Хубава вечер на всички! :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
14 коментара:
Честит рожден ден, малко на патерица, но все пак бъди жива и здрава и много щастлива. Тортата изглежда много вкусна и задължително се черпя парченце :))), а когато имаш повече време мина през блога ми имампредизвикателство за теб :)
Нищо, ние и такива ги приемаме :)
Много сочно парче торта, Даре!
Чудна торта:)))
Честит рожден ден, Коконке! Страхотна торта и снимките са си супер! Да си жива и здрава и много щастлива!
Благодаря ви, сладури!:)
Честит рожден ден! Пожелавам ти здраве, много поводи за усмивки и много щастливи моменти с любими хора!
Тортата е великолепна! Съдейки по рецептата и снимките, трябва да се е получила много сочна и със страхотен вкус.
Мерси, Лети:)
Честит рожден ден! От всичко хубаво по много!
Тортата е невероятно изкушение!
Поздрави, Милена
Великолепна е тортата, Коки! Блестящо си се справила, предполагам и хапнала :))
Хубав ден :)
Дари,честит рожден ден,скъпа!Бъди много здрава,усмихната,обичана и уважавана!
Направила си разкошна торта,дори и за нешокохолик като мен е съблазнителна!
Надявам се си отпразнувала много весело!
Хубав ден!
Честит празник, Дарина!
Чудесна торта за чудесен повод -
изглежда много ароматна, сочна и шоколадова...
И от мен пожелания за здраве и късмет, много успехи и щастие!
Много, много ви благодаря! :')
Много хубава торта. Представям си какво търпение трябва, за да се приготви! Честит празник на патерица - здраве, обич и хармония да те обгръщат!
Мерси за пожеланията, Гуинет!:) Тортичката става, за има няма - 2 часа:) Резултатът си заслужаваше:)
Публикуване на коментар