Въведение Богородично се празнува като ден на християнското семейство и християнската младеж.
В този ден цялото семейство се събира заедно. Приготвят се много лакомства за децата.
Ден на християнското семейство - 21 ноември
Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. На този ден Църквата празнува денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея.
Денят е обявен и за Ден на християнското семейство.
Празникът се посвещава на християнското семейство. Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот.
Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота.
То е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие и пр. То е домашна църква, в която се служи Богу, възнасят се молитви и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието.
Честит празник на християнското семейство ... да сте живи и здрави!
Ей тъй леко, една мързелива публикацийка да спретна:)
За празника днес приготвих една торта . Гледам я отдавна в книгата "Икономия и домакинство" и дойде и нейния ред. Принципно може да се нарече пай, ама в книгата са решили, че ще е торта - значи пишем торта. :)
Много съм доволна от вкуса й! Чудесна се получи и лесна за направа. Определено ще я правя пак.
Ето и рецептата:
Глазурата нещо не ми се получи, както е описана. Стана захар на бучки. След като добавих още 1 с.л. вода пак стана на бучки и в крайна сметка я оставих така. Добавих върху тортата смлени бадеми, а от съставките единствено ванилията замених с ванилена захар.
Ето още снимки от приготвянето:
Разточих тестото върху хартия за печене. Тавата намазах с масло (26 см тава) и поръсих с галета. Обърнах тестото върху тавичката, отлепих хартията, притиснах и наместих. :)
Пълнежът би понесъл и малко алкохол при добро желание. ;)
Вторият лист е по-малък от първия. Тестото разделих на две, като по-голямата част разточих за тавичката, а с по-малката покрих отгоре.
Намазах с жълтъка и пекох на 180-200 градуса 30 мин. Започнах на 200 градуса, отгоре след като потъмня покрих с фолио и намалих на 180 градуса.
Със сладолед сигурно ще се получи много вкусна комбинация, ама изключително рядко го хапвам, затова заложих на сметаната. :) Тортата е доста сладка, та може да се комбинира с някаква по-лека сметана. Дори си мисля, че с цедено мляко би си паснала - поне по мой вкус. :)
Много лесна и бърза питка, която приготвих с:
500 г брашно + 50 г при разточване
7 г суха мая на д-р Йоткер
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
50 г масло
2 с.л. кисело мляко
1/2 к.л. сода за хляб
1 яйце
100 мл топла вода
100 мл прясно мляко
1 жълтък за намазване
масло и галета за намасляване и покриване на тавата
сусам за поръсване
Брашното, маята, захарта и солта се смесват в купа и се разбъркват. Прави се кладенче по средата и се изсипва водата, млякото, добавя се яйцето и размекнатото масло, киселото мляко с разтворената в него сода и се замесва тесто. Оставя се да втаса на топло и след като увеличи обема си се премесва отново. Разточва се на лист, намазва се с масло, навива се на руло и се усуква, като в същото време се и изтегля с ръце, за да стане по-дълъг фитил. Намаслява се тавата с масло, посипва се равномерно с галета и фитилът се навива в тавата. Правят се прорези с нож по желание и се оставя да втаса на топло. След като увеличи обема си, питката се намазва с разбит жълтък, поръсва се със сусам и се пече в загрята на 200 градуса фурна, около 25 мин. При нужда се покрива с лист фолио, за да не потъмнее.
Всяка фурна е различна, но при моята на 200 градуса се получава именно този резултат.
И да покажа и миналогодишната си питка. Макар и не много успешна, то беше вкусна. :)
Хубав празник, приятели и спорна нова седмица!:)
12 коментара:
Даре,здраве и благоденствие за цялото ти семейство!
Сладкиша е много ароматен,а питката е превъзходна!
Прегръдки и хубава вечер:)
Честит празник!
Мир и любов в твоето семейство!
Прекрасни лакомства!
Много се впечатлих и от рисуваната може би миналогодишна пита. Как се получи такава красота?
Честит празник, Дарина!
С пожелания за здраве, любов и благоденствие!
Прекрасна трапеза си приготвила и от нея струи много семеен уют и топлина.
Ябълковата торта, питата от днес и миналогодишната - великолепни!
Моите поздравления,
чудесни рецепти, снимки и презентация, Диана
Ех,че вкусни неща си приготвила за празника-поздравления!
Поздрави!
Благодаря на всички! Да сте живи и здрави!:)
traiana, рисувала съм с бои, от тия в тубичките от Метро. Четири цвята са. Сложих си от всяка в чинийка и с четка рисувах, без да очертавам. То се и вижда, де, колко съм успяла да направя Богородица, но поне опитах. :)))) Отгоре тестото, върху което рисувах е от брашно, вода и малко сол, за да не се надига и да се развали формата. Залепено е за другото тесто с малко вода и при печене не потъмнява както другото. :)
Кокона,
сега се засрамих- такъв хубав празник, така хубаво почетен от теб с тези пайчета (добре, де, торти) и питката.... у нас.. само добрите пожелания;-)
Които иначе предавам и на теб- мир, здраве и любов в семейството ти:-)
Дари,от сладкиша бих си хапнала с най-голямо удоволствие,а питката ти е превъзходна и много ефектно нашарена!Ще взаимствам идеята!
Миналогодишната ти е също много сполучлива!
Сърдечен поздрав!
Малеееййй, кво става тука?! Пиршеството е от класа! В питките ми остана очите - много са изкушаващи, да знаеш! :)
Страхотна е станала тортата/пай! :)
А за глазурата - гледам че рецептата е доста старичка. Според мен, едно време супените лъжици не са били като днешните. Дядо ми, лека му пръст, си пазеше едни стари лъжици, които на големина бяха двойно по- големи от нормалните. Така че, може би, водата трябва да е поне двойно :)
Татяна /мързи ме да си правя профил/ :)
Много ви благодаря за милите думи :*
Татяна, може и от това да е! За друг път ще знам - благодаря! :)
В тази стара книга бакпулвер
на д-р Oetker ????
Да, в много рецепти се среща :)
Тук също:
http://vkusenden.blogspot.com/2011/10/blog-post_8717.html
В книгата има много популярни рецепти, които се приготвят сега :)
Английски коледен кейк, захарен фондан, белгийска торта, Добуш торта и т.н. и т.н. :)
Още 1891 е открит бакпулвера от доктор Аугус Йоткер, който се е превърнал в сензационно откритие, което довело до печенето на повече домашни сладкиши :)
Д-р Йоткер бил новатор и по отношение на комуникацията като публикувал реклама във вестниците и отпечатвал рецепти на пакетчето с бакпулвер.
Малко по-късно, през 1894 г на пазара вече е пуснат и продуктът ванилена захар, който е задължителна съставка на всеки домашен сладкиш. Само четири години по-късно на пазара е въведен Оригиналният пудинг на Д-р Йоткер, който веднага се превръща в сензация.
А тази книга е от 1935 г :)
Публикуване на коментар