неделя, 11 декември 2011 г.

Тиква Мечта



Добра вечер на всички! :)

Минавам да си покажа тикво-тортата. Рецептата видях миналата година в сайта на Кулинарна книга - публикувана от Валя Иванова. Чак сега опитвам рецептата и викам да я споделя.
Снимките са с лошо качество, но... какво да правя! Някой ден ще си купя по свестен апарат.

Ето и рецептата:

Тиква Мечта




Необходими продукти:

    *тиква
    *1 л. прясно мляко
    *4 яйца
    *50 г смлени орехови ядки
    *1 ч.ч. захар
    *2 ванилии
    *1/2 к.л. канела
    * брашно
 …”Обели тиквата, нарежи я на ленти, а след това на тънки плочици с размерите на кибритена кутийка. Оваляй ги в брашно и ги подреди на кръгове, като започнеш от стените на тавата.




След това ги залей със смес от 1 литър прясно мляко, 4 яйца, 1 чаена чаша захар, ванилия и канела. Можеш да поръсиш и с орехчета. И печеш във фурната. Става невероятен тиквен сладкиш! А уникалното е при сервирането на парчетата – редуват се бели и оранжеви вертикални пластове.”
Това е рецептата:)



В малка тавичка я приготвих аз - 28-30 см. Заливката ми беше 4 яйца и около 600-700 мл прясно мляко и 1 ч.ч захар. Сложих смлени бадеми вътре, а отгоре поръсих със смлени орехови ядки, канела и захар. Не съм рязала еднакви парченца, а рязах както дойде, едно по-високо, едно по-ниско.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна около 40-45 мин. ( Не на водна баня!)
Охлажда се преди сервиране и се поръсва с останалите смлени орехови ядки, а по желание се добавя захар и канела.
На вкус е като крем карамел с тиква. Определено сполучлива рецепта.:)



Като гледам другите блогове, вече мирише на Коледа от всякъде:)  Трябва да отварям и аз работилницата, ама да си призная, изобщо не съм на вълна. Тая година изобщо не ми е празнично и все едно не наближават празници!
Дано отмине това чувство!
Хубава вечер на всички!:)

24 коментара:

Габи каза...

Признавам си, че и аз още не съм на тази вълна. Но важното е каквото и да правим да е от сърце, а другото ще дойде от само себе си :) А тиквата е супер попадение! Много интересно звучи и си я записвам да пробвам! Прегръдки и хубав вечер!

ByBy каза...

Mмм, много обичам тиква, а приготвена по този начин е много красива! За вкуса няма смисъл да коментирам - то се вижда от продуктите, че ще е много вкусно! Чудесна идея!
Поздрави!

БуБу/Ради

Meiche каза...

Не съм от почитателите на тиквата, но твоята изглежда толкова вкусна, че ми се дояде :)

Мъх каза...

Хей, Коконче!
Какво им е на снимките- въздействаха ми точно както си трябваше:-) А нали това е главната им цел в живота;-)))
Тая тиквоторта ще я пробвам следващият път като си купя тиква- малко не ми стиска да я режа тая пущина-ужасна история, но отвреме-навреме получавам подобно вдъхновение:-)
Благодаря за идеята и хубава нова седмица!

Albena Weibel каза...

Коконче,....гледам ,.....гледам и....пак гледам! Очите не могат да ми се нагледат! Такава вкуснотийка си приготвила!!!Нямам търпение ....да дойде утре и да си купя тиква, за да я направя и аз!!!
Снимките ти....имат магическа сила!!!Благодаря ти за прекрасната рецепта- намирам идеята за уникална!
Желая ти,....идната седмица да е много креативна за теб и да се потопиш в море от творческа енергия , кулинарна креативност и фантазия! Прегръдки!

pep-4o каза...

Аха, това било значи?!
Не се ядосвай на апарата, видимо е какво е.
Много добре дори.
Искам тиква. Ама няма, знам.
Защо ли не ми беше наблизичко?

Unknown каза...

Голяма вкусотия Дареее, облизах си пръстите!
Задължително ще се пробва у нас!
прегръдки и хубава нова седмица:)))

Ивейн каза...

Всяко нещо с времето си. Добре е да не насилваме нещата. И при теб ще си дойде настроението. Време има още. А предложението ти е точно по вкуса ми. Обожавам тиква, но освен в тиквеник, печена и тестени не съм я правила другояче. Определено си заслужава, особено и този раиран вид.
Поздрав!

Мира каза...

Много интересен сладкиш,записвам си го .Фен съм на тиквата и особено в комбинация с ядки.
Фантастично изглежда твоят десерт!
А за настроение погледни при мен ,открих моята работилница.:)

Lety каза...

Уааау, това наистина си е тиква мечта! Невероятно вкусно и изкусително изглежда!
Честно да ти кажа, ако на това му викаш снимки с лошо качество, представям си тези, които ще назовеш добри :) Снимките са си супер!
Сърдечен поздрав, много предпразнично настроение и... да се залавяме с коледните бисквитки :)

Роси каза...

Подкрепям Лети,снимките илюстрират чудесно десерт,който е малко да кажа,че обожавам!А и ти с тази поръска си много щедра,блазе ти,разкошна тиква!

Поздрави,Дари и айде вече се настройвай празнично,време не остана!

Или каза...

Рецептата ти с тиквата изглежда наистина като мечта! Гледам я с жадни очи като Елин-Пелиновия Душко Добродушко, дано поне не я сънувам. :)
Ще изпробвам рецертата! Благодаря!

di_ani каза...

С кое да започна -
прекрасна рецепта и нова идея за оформяне, заедно с поръската и ядките - страхотен сладкиш.
Моето мнение за прилаганите снимки към рецепти, е не толкова като художествена фотография, а като за съпътстваш и онагледяващ елемент, както при теб и те са повече от чудесни!
Поздрави, много усмивки и коледно вдъхновение, Диана

Kokona каза...

Благодаря ви! Много сте мили :')

Unknown каза...

Даре, честит имен ден!
Да си здрава, щастлива, богата, обичана и обичаща!
Прегръдки!

Живка каза...

Кокона,чудна рецепта си ни показала и хубави снимки-не се оплаквай от апарата...
Обичам тиква и мисля да направя точно като тази.
Приятна вечер!

Kokona каза...

Благодаря ви!:)
Кате, мерси за пожеланията!:)
Вече и аз не знам, кога наистина имам имен ден!:)
Дарина празнува на Тодоров ден и на Св. мчци Хрисант и Дария (Злат. лит.) (Тип. с. 431). Досега все на Св. мчци Хрисант и Дария съм отбелязвала празника, ако може да се нарече - отбелязване:)))
За вчерашния празник, дори не знаех:)

ellyganova каза...

Ех, ама тя наистина е мечта, тази тиква! Такава една оранжевка... И, като чета продуктите, със сигурност много ще ми допадне.

Kokona каза...

Мерси, Ели:)

LudaKaka77 каза...

Чудесно предложение, както винаги:-) Само искам да си изясня каква точно е функцията на брашното и защо се овалва тиквата в него?

Kokona каза...

Здравей! Благодаря ти!
Честно казано не бях се замисляла, каква е функцията на брашното! Просто следвах рецептата. Предполагам, овалването е, за да се отделят резените тиква и да не се слепват един с друг, но пък от друга страна, то и яйчената смес ги разделя, и честно казано - и аз не знам:))))
Но не знам и как би се получило без брашно!:)

Кулинарно хоби каза...

Изглежда много вкусно,но не е споменато на водна баня ли се пече като крем карамела,на какви градуси и колко минути?

Kokona каза...

Благодаря за забележката, Снежана! :)
Коригирах рецептата :)

Ана Йовчева каза...

Тези дни ми се яде тиква и още виждайки картинката на публикацията, знаех, че рецептата ще ми хареса. Исках да опитам нещо различно от типичната печена тиква на фурна и това ми дойде точно на място :)) Благодаря ти, Кокона, за страхотната идея!! Рецептата беше първото нещо, на което попаднах в блога ти :)) Ще намина отново :))