Коледа мина, Нова Година мина, а Коконата никаква не се вясва. :)
Май е крайно време да се разпиша! Ако някой чете, поне да дам признаци на живот :Р
Честита Нова Година на всички!
Пожелавам ви, новата година да ви донесе много здраве, много щастие, да е много успешна за всички и да сбъдне на всекиго поне една мечта!:)
Празниците си изкарахме страхотно, с много настроение, подаръци и много приятни емоции.
Подготовката беше дълга, затова пък празниците минаха много бързо и неусетно, за което малко съжалявам, но пък живот и здраве другата година пак:)
Чудя се, какво да споделя в тази публикация, затова ще си копирам една друга публикация, на едно друго място, в която описах някои рецепти, които не съм показвала в блога си и ще добавя и други:)
И най-важното да спомена - всичко в тази публикация сме приготвили двете със свекърва ми:)
Голям тандем сме :)))
На Бъдни вечер ние не постим. Затова на масата имахме както постни, така и месни ястия.
Започвам със салатите за Бъдни вечер
Млечна салата с тиквички
500 г. тиквички, 500 г. цедено кисело мляко, 200 г. майонеза, 1/2 връзка копър, 20 г. сусам, олио, чесън на прах( или 2 нарязани на ситно скилидки чесън), черен пипер, сол.
Тиквичките се режат на кубчета и се изпържват в сгорещено олио. След като са готови се поставят в купа и се смесват с цеденото мляко, майонезата, наситнения копър, сусама, чесън на прах, черен пипер и сол и 1 с.л. олио. Всичко се разбърква добре и се охлажда. При поднасяне се поръсва с копър или сусам.
Бобена салата
Кой ли не приготвя? :) Нашата е с шарен боб, магданоз, печен пипер, зелен лук и подправки.
На трапезата имахме сармички, пържолки, но нищо не заснех. Просто, като дойде време за вечеря и изключих, но нищо, и без тях ще мине публикацията.:)
Ярешко бутче
1,5 кг ярешко бутче
5-6 скилидки чесън
Сокът на 2 лимона
1 к.л. червен пипер
1/2 к.л. бял смлян пипер
5-6 с.л. зехтин
1 к.л. сол
Бутчето се маринова 12 часа преди печене. Поставя се в тава.
Чесънът се пресова и с него се намазва бутчето. Полива се със сока от лимоните и зехтина и се подправя с червения пипер, белия пипер и солта. Покрива се с лист алуминиево фолио и се оставя в хладилника. Преди печене се добавя чаша вода и бутчето се пече 2 часа, като първия час е покрито с фолио, а следващия час, фолиото се отстранява и от време на време при печене бутчето се полива със соса от тавата.
Питка за Бъдни вечер
1 равна с.л. суха мая
1 ч.ч. хладка вода (200 мл)
1/2 с.л. захар
1 малка к.ч. олио (80 мл.)
1/2 малка к.ч. оцет (40 мл)
1 к.л. хлебна сода
щипка сол
брашно, колкото поеме до меко тесто ( около 500 г)
Маята и захарта се разтварят във водата. Брашното се оформя на кладенче, изсипва се маята, прибавя се солта, олиото и оцета, в който е разтворена содата. Омесва се меко тесто, което се оставя да втаса в намазана с мазнина тавичка. Когато удвои обема си се премесва наново, отделя се едно малко топче, с което по-късно да се украси питката с фитилчета. Останалото тесто се разстила в намазана с масло или олио тава за печене с диаметър 30 см. Украсява се с фитилчета от отделеното тесто, оставя се да втаса, около 30 мин и се пече в загрята на 180 градуса фурна, около 30 мин, като при нужда, за да не изгори се покрива с лист алуминиево фолио. Питката се проверява дали е готова, когато в центъра и се забоде клечка и излезе суха.
Едната питка е приготвяна за Коледа, а другата за Нова Година, като новогодишната е намазана с яйце.
А сега сладките. Както видяхте в по-старите публикации, исках да направя повече сладки, да сложа в празнични кутии и да подаря на роднините, когато си тръгват след празника.
Освен посочените няколко вида трюфели в предните публикации, меденките и какаовите кифлички на Дими (Тайната на нашата вечеря), в кутиите сложих още : Снежни топки и Коледни хлебчета. Ето и рецептите:
Коледни хлебчета
4 яйца
2 ч.ч захар
2 ч.ч нарязани на ситно сухи плодове по избор (банан, стафиди, смокини, ябълка)
2 ч.ч нарязани на ситно орехови ядки
2 ч.л. хлебна сода
4 с.л. мед
8 с.л. олио
2 ч.л. канела
6 зърна смлян карамфил
6 зърна смлян черен пипер
1 кг брашно
От всички продукти се замесва тесто, което се разделя на 12 топчета, които се оформят като кебапче, дълго 30 см. :) Пекат се в загрята фурна на 180-200 градуса (около 15 мин), върху хартия за печене, като се изваждат преди да се втвърди коричката. Приготвят се няколко дена преди Коледа (7 дена) и се съхраняват в плътно затворена с капак кутия.
Снежни топки
1 кг брашно
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. свинска мас
2 с.л. захар
1 кубче мая
2 ванилии
За пълнеж:
локум орехови ядки
За овалване:
пудра захар ванилия по желание
Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко със захарта + 2-3 с.л. брашно и се оставя да втаса. В купа се пресява брашното с ванилията, прави се кладенче и се изсипва разтопената мас, но да не е гореща, втасалата мая и се замесва тесто. Оставя се да втаса. Оформят се топчета, като във всяко едно се слага парченце локум и ядка по желание и се пекат. След като се опекат се потапят във вряла вода и се овалват в пудра захар (по желание може да се добави ванилия в пудрата захар).
И, да споделя и двете торти, които приготвих за 26.12, за рождените дни на майка ми (Египетска торта), и на брата на мъжа ми (Пълнена шоколадова торта с пияни вишни).
Египетска торта
Рецептата за нея видях в блога на Вероника тук: Египетска торта
За блатовете:
10 белтъка
10 супени лъжици захар
200 грама смлени лешници
2 супени лъжици брашно
За жълтия крем:
500 мл прясно мляко
10 жълтъка
10 супени лъжици захар
8 супени лъжици брашно
250 грама краве масло
3 прахчета ванилия
За сметановия крем:
500 мл течна сладкарска сметана
6 супени лъжици пудра захар
Крокант:
150 грама захар
150 грама леко запечени и нарязани лешници
Разбиват се белтъците и захарта на сняг. Прибавят се постепенно брашното и ситно смлените лешници. Разбива се отново до пълно смесване на продуктите.
Кръгла тавичка с диаметър 26 см се покрива с хартия за печене и се намаслява, включително и стените.
Сместа се разделя на 3 части и се изпичат три блата, в загрята на 180 градуса фурна, на средна скара, като се внимава да не се препекат.
Изваждат се заедно с хартията, оставят се хубаво да се охладят и внимателно се отлепват.
За жълтия крем:
В половината прясно мляко хубаво се разбиват с миксер жълтъците, захарта и брашното.
Останалото мляко се слага в съд на котлона да загрее. След като се сгорещи се маха от котлона и на тънка струйка се добавя яйчената смес, като непрекъснато се разбърква. Връща се сместа на котлона, намаля се силата на огъня и при непрекъснато разбъркване се сгъстява кремът на слаб огън.
Когато кремът се сгъсти се маха от огъня и се добавят ванилиите и се оставя напълно да изстине.
Разбива се маслото на пухкав крем и се прибавя към него яйченият крем. Разбива се продължително с миксер, докато стане кремът гладък. Покрива се с прозрачно фолио, за да не засъхне и се оставя в хладилник, докато стегне.
За карамеления крокант:
Захарта се карамелизира до получаване на кехлебарен цвят.
Върху голям лист хартия за печене се поръсват нарязани лешници и върху тях се изсипва карамелът.
Когато той стегне /на стайна температура/ се натрошава на малки парчета.
Сметаната се разбива с пудрата захар на гъст крем и към нея се добавя карамеленият крокант, като се оставя една малка част за украса на тортата.
Сглобяване на тортата: В тава с откопчаващо се дъно (с размера на изпечените блатове) се сглобява тортата, като се редуват блат, жълт крем, сметанов крем с крокант, като най-отгоре остава сметановият крем с крокант.
Охлажда се в хладилник няколко часа (поне 5-6), след което се откопчава рингът на тавичката. Тортата се декорира с отделения крокант с лешници и се сервира.
За блатовете:
10 белтъка
10 супени лъжици захар
200 грама смлени лешници
2 супени лъжици брашно
За жълтия крем:
500 мл прясно мляко
10 жълтъка
10 супени лъжици захар
8 супени лъжици брашно
250 грама краве масло
3 прахчета ванилия
За сметановия крем:
500 мл течна сладкарска сметана
6 супени лъжици пудра захар
Крокант:
150 грама захар
150 грама леко запечени и нарязани лешници
Разбиват се белтъците и захарта на сняг. Прибавят се постепенно брашното и ситно смлените лешници. Разбива се отново до пълно смесване на продуктите.
Кръгла тавичка с диаметър 26 см се покрива с хартия за печене и се намаслява, включително и стените.
Сместа се разделя на 3 части и се изпичат три блата, в загрята на 180 градуса фурна, на средна скара, като се внимава да не се препекат.
Изваждат се заедно с хартията, оставят се хубаво да се охладят и внимателно се отлепват.
За жълтия крем:
В половината прясно мляко хубаво се разбиват с миксер жълтъците, захарта и брашното.
Останалото мляко се слага в съд на котлона да загрее. След като се сгорещи се маха от котлона и на тънка струйка се добавя яйчената смес, като непрекъснато се разбърква. Връща се сместа на котлона, намаля се силата на огъня и при непрекъснато разбъркване се сгъстява кремът на слаб огън.
Когато кремът се сгъсти се маха от огъня и се добавят ванилиите и се оставя напълно да изстине.
Разбива се маслото на пухкав крем и се прибавя към него яйченият крем. Разбива се продължително с миксер, докато стане кремът гладък. Покрива се с прозрачно фолио, за да не засъхне и се оставя в хладилник, докато стегне.
За карамеления крокант:
Захарта се карамелизира до получаване на кехлебарен цвят.
Върху голям лист хартия за печене се поръсват нарязани лешници и върху тях се изсипва карамелът.
Когато той стегне /на стайна температура/ се натрошава на малки парчета.
Сметаната се разбива с пудрата захар на гъст крем и към нея се добавя карамеленият крокант, като се оставя една малка част за украса на тортата.
Сглобяване на тортата: В тава с откопчаващо се дъно (с размера на изпечените блатове) се сглобява тортата, като се редуват блат, жълт крем, сметанов крем с крокант, като най-отгоре остава сметановият крем с крокант.
Охлажда се в хладилник няколко часа (поне 5-6), след което се откопчава рингът на тавичката. Тортата се декорира с отделения крокант с лешници и се сервира.
А рецептата за шоколадовата торта е от списание Меню :)
Шоколадова торта с пияни вишни
За блата:
260 г брашно 500 г пудра захар 10 яйца 3 с. л. какао за крема: 6 с. л. какао 100 мл коняк 300 г масло 120 мл прясно мляко 200 г захар на кристали 250 г пудра захар 8 яйца 2½ ч. ч. вишни без костилките 200 г натурален шоколад 2 пакетчета ванилена захар 50 г филирани бадеми или други ядки 200 мл разбита сметана за украса Два дни преди да се направи тортата, вишните се накисват в коняка и 3 с. л. захар. Съдът се покрива плътно и се поставя в хладилника. Блатът се приготвя, като яйцата се разбиват на гъст крем със захарта и към тях се прибавят пресятото брашно с какаото. Сместа се изсипва във висока форма, която е намазана с масло и е поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна на 180° С. Готовността на блата се проверява, като клечка за зъби се забива в центъра на блата - когато се извади, тя трябва да е суха. За крема - захарта на кристали се смесва с какаото и 80 мл от прясното мляко. Прибавят се леко разбитите яйца. Сместа се поставя на водна баня и се разбърква до сгъстяване. Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Яйчният крем се прибавя лъжичка по лъжичка към масления, слага се ванилията. Какаовият крем е готов. От изстиналия блат се отрязва хоризонтално пласт с дебелина 1,5 см. Издълбава се внимателно меката вътрешност на долната част. В нея се слагат 2/3 от какаовия крем. Върху него се подреждат половината от отцедените от коняка вишни. Останалият крем и вишни се смесват с отделената мека част на блата. Получената смес се разпределя върху вишните и се захлупва с капака. Така сглобената торта се залива с глазура, приготвена от стопения на водна баня шоколад и 40 мл прясно мляко. Тортата се украсява с филирани бадеми, сметана, шоколадови стружки, захарни перли и вишни. Източник - списание Меню Направих тортата с половин доза от продуктите за тава с височина 7 см. За заливка ползвах 400 г шоколад и 300 мл сметана. Загрях сметаната на котлона, начупих шоколада, разбърках добре и оставих да се охлади леко. Залях тортата със сместа , като намазах по-голямата част отгоре, за височина и украсих с настърган шоколад (купен готов), бадеми и пияни вишни. | ||||||||||
|
24 коментара:
Еха, голямо приготвяне е паднало, супер тандем сте със свеки, браво! Ярешкото бутче и Египетската торта са ми фаворити :)! Успешна Нова Година!
Разкрачена или не :)публикацията си е чудесна ! С всички тези хубаво поднесени ястия , торти ,сладкиши! А сладките в кутия са така примамливи , че ми се прииска и на мен една па макар и най -мъничка кутийка:)! Поздрави и хубав ден !
Честита Нова Година!
Нека да е успешна и щастлива!
Аз направо станах разногледа. Кое от кое по-вкусно изглежда! Истинско изобилие от кулинарни изкушения е имало у вас по празниците.
Коконка-поздравления!
Всичко е прекрасно,а и след като си имаш подкрепа...от това по-хубаво няма...
Хубав ден и успешна Нова година за теб и семейството ти!
Страхотна публикация изпълнена с толкова празнични ястия и сладки изкушения!Много хубави снимки !Чудесна декорация на трапезата!
Възхитена съм от двете торти,толкова са елегантни....!
Сърдечни поздрави!
Дари, няма те няма те, но като се появиш е с гръм и трясък :) Страхотна трапеза - красива и стилна, уникални ястия! Просто не знам кое да гледам по-напред! Разбира се като се има предвид пристрастията ми към сладките неща най-много време отделих на тортите! Просто кулинарно съвършенство! Прегръдки и хубав ден!
Много ми харесва публикацията, дори и след празнично я изчетох и разгледах с интерес! Винаги съм се впечатлявала от такива постове и ти благодаря, че сподели! Трапезата ви е била много вкусна, разнообразна и богата! Рецептите, които сподели са също много вкусни. Честита Нова година!:) Много успехи, усмивки и всичко най-най през 2012!
Благодаря, Марияна!:)
Много ти благодаря за коментара и че се отби през моя блог:)
Поздрави и хубав ден и на теб!:)
Благодаря, Ели!:)
Благодаря ти! Хубав ден и на теб:)
Благодаря, Мира:)
Много мило, Габи! Благодаря, че се отби в блога:)
Прегръдки и хубав ден и на теб:)
Много, много ти благодаря за пожеланията и че се отби тук:)
Хубав ден!:)
Прекрасна публикация. Снимките разкриват една елегантна и спретната кокона-домакиня. Поздравления!
Харесах си рецептата за тиквата-мечта.
Олеееееее....Коконче, засипа ме със вкуснотии и чудесии! Наистина от доста време не съм попадала на публикациите ти и ми липсваше от сърце! Такава прекрасна масичка си отрупала по празниците, че.....благородно завиждам на твоето семейство! Толкова вкусни рецепти си публикувала, че....не знам от къде да започна! .....само знам , че моя мъж много хареса рецептата ти за млечната салатка с тиквички.... той ...обожава тиквички с мляко!!! Голям екземпляр е!
Оххххххх....и бобената ти салатка ...изглежда вълшебно! Аз не можах да науча моето семейство тук- да яде боб и зеле и...това е!А...аз така обичам!!!
Благодаря ти и за рецептата за ярешкото бутче-.....като го гледам и преглъщам , преглъщам...!!!
Желая ти много настроение през днешния четвъртъчен ден и....нека цялата година да е изпълнена за теб с много здраве, късмет, щастие,любов,.....хармония, кулинарна фантазия .....дано ...да не съм забравила нещо важно! Целувам те!
Много ти благодаря!:)
Ако случайно я опиташ - сподели резултата!:)
Хубава вечер!:)
Много ти благодаря за милите думи и пожелания! :')
Да ти се връщат многократно!:*
Хубава, спокойна и уютна вечер!
Даре, да ти е пълна трапезата, къщата, да сте здрави и щастливи!
Много големи вкусотии си приготвила, всичките красиви и богати на вкусове и аромати!
Радвам се, че си отново на линия!
Целувам те и те прегръщам*)
:*:*:*
Леле, Коки, изумих се - толкова изобилие и красота е имало на вашата трапеза!!! Всичко ми харесва, но най-много ме грабна ярешкото бутче :))
С пожелание за хубава година и все така пълна трапеза :)
Невероятно красиви блюда и маса!!
Поздрави!
Ааа,четем,как да не четем,само време да има за четене :)!
Дари,честита,благодатна и много успешна да е и за теб новата година!
Както казах и преди направо си надминала себе си,голямо приготовление е било за празниците,определено ме смая с изобилие,вкус и разкошни предложения!И трапезата е стилна,изобщо всичко е на високо ниво!
Пожелавам със свеки да сте все така в тандем!
Хубави почивни дни!
Федора, Бенита, Еликсирче, благодаря за милите думи :*
Публикуване на коментар