петък, 13 януари 2012 г.

Милинки - Да си "оправим" холестерола :)



А здрасти! :-) Пак се появявам, ще вземе да ми стане навик :)

Поводът за появата ми са едни милинки. Мисля ги от сума ти време, днес ми дойде пак наум и се разрових за рецепта.
Като живеех в Добрич, до нас продаваха най-вкусните милинки за мен. Мекички, мазнички, дунапренени, с някаква поливка с галета и обилно поръсени с пудра захар, още горещи. Захарта като попие в тях, ставаха просто неустоими.
Да ама, не знам как се правят. Така и не попитах, но все още се продават.

Поразрових се тук там, попитах и във фесбук - оказа се, че става въпрос за сливенски милинки. Да ама, рецепти много - коя да избера?! Разгледах "Гответе с мен" и попаднах на милинките на Пеполина. Разгледах и милинките на Бордовски и Даниела и в крайна сметка се получи някаква комбинация от сливенско-бургаски-ямболски милинки с варненски привкус. :) Хахахахха:)




Внимание!!!
Първо - това са мега калорични милинки. Ако имате някакви сърдечни проблеми, проблем с кръвното, холестерола, моля не консумирайте! На мен направо ми забавиха сърдечния ритъм! Успях обаче да се спра на 6 броя. :-)

Второ - Вкусни са, спор няма. Не се получиха като онези - добруджанските, които исках, ама пак са много вкусни - мазнички, леко хрупат коричките, а вътре са пух. И захарта отгоре довършва всичката тази приказност. :-)



И след като се наприказвах следва и рецептата:

За 1 тава милинки убиец :-)

300 мл леко топла вода
1 ч.л сол
1 с.л. захар
21 г мая (1/2 кубче прясна мая)
2 равни с.л. свинска мас
500-600 г брашно

За заливка:

1 яйце
1/2 ч.ч свинска мас (но не голяма чаена чаша, а от по-малките)
2 с.л. галета
1 к.л. сол
2 с.л. вода

Пудра захар за поръсване

Свинска мас и галета за намасляване и поръсване на тавата.



Маята се разтваря във водата. Добавя се солта, захарта и 2-3 с.л. брашно. Разбърква се на кашичка и сместа се оставя да втаса. Пресява се брашното в купа, прави се кладенче, изсипва се леко разтопената мас, но не гореща, добавя се втасалата мая и се замесва меко тесто. Меси се в продължение на 10 мин. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си. Ако имате хлебопекарна, може да го омесите там и да го оставите да втасва.

Втасалото тесто се премесва отново. Намаслява се тава за печене с мас и се поръсва с галета. От тестото се оформят топчета и се редят в тавата на съвсем малко разстояние едно от друго. Оставят се да втасат и през това време се прави заливката.

За заливката: Леко се разтопява маста, добавя се яйцето, солта и водата, разбива се сместа с вилица. Накрая се добавят галетата, разбърква се и се намазва/изсипва върху втасалите милинки. Аз я разпределих със силиконова четка, че стана малко гъста.

Пекат се в загрята на 200 градуса фурна 30 мин. Поне при моята фурна е на тези градуси и за толкова време.

Изваждат се, поръсват се с пудра захар обилно и се нападат веднага.:-)



Рени, специално да се почерпиш, за съветите и помощта!: -)

Това е! И умната!

Ако някой има проблеми с напълняването, горещо ги препоръчвам! :-)

33 коментара:

fedora каза...

Ти на това мега калорично ли му викаш :))) Ох, много ме развесели този пост :)
Много добре изглеждат, едни такива златисти... прелест!

Весело настроение :)

Рени каза...

Дари, ако имаше как на мига бих си оправила холестерола с едно голямо парче :) Станали са страхотни!

Dani каза...

Чудесни са станали :)
И аз сега опекох едни банички с мас за холестерола :)
Поздрави и хубава вечер!

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

Офффф :( проблемна съм с холестерола ама тези милинки изглеждат вълшебно ! Няма да казвам ,че ще ги правя ,мога само да преглъщам пред компа и да си спомням младите години ,когато ги хапвах без проблеми! Снимките и рецептата са чудесни !
Хубава петъчна вечер и спокоен уикенд!

di_ani каза...

Прекрасна серия си започнала -
всички идеи и рецепти, изпълнения и снимки са великолепни. Не мога да определя от празничните предложения кое ми е фаворит, но и тези милинки са страхотни.
Истинска наслада - благодаря ти,
успешна, усмихната и щастлива година, Диана

Елена Димиева каза...

Кокона, чудесни са! Върна ме назад във времето, когато бях студентка в Бургас. Почти всяка сутрин хапвах такива милинки, съвсем прясно изпечени в една баничарница. Много си права захарта придава особена приказност ммммм.... грабвам си парченце, ами така де да регулирам холестерола :)
Хубава вечер!

Milena Poptoleva каза...

Коконче,като се приберат децата /да свъпши благополучно сесията:)/ще ги спретна тези милинки.......и хич няма да мерим холестеролните стойности!!!
Една душа носим :)

Unknown каза...

Даре, с удоволствие ще си похапна виртуално!
Голяма вкусотия и много изкушаващи снимки!
Прегръдки ипожелания за хубав уикенд*)

ninfil каза...

Смесицата от бургаско-ямболско-сливенски милинки ти е божествена. Веднъж само съм правила под името ямболски и бяха супер. Калорично, но много вкусно. Отдавна се подсещам, че не съм направила дубъл на тази вкусотия, но и време не мога да отделя, за да ги спретна точно за закуска.

ellyganova каза...

Много апетитно изглеждат! Направо се замечтах...
С удоволствие бих си хапнала някое и друго парченце ;)
Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

Габи каза...

Даре, направо ми спря сърцето само от гледката им! Шегувам се - прекрасно си ги описала и много вкусни снимки си ни предложила! Пробата им е задължителна! Прегръдки и хубав уикенд!

Lety каза...

Много хубави са, Дари! И снимките им са чудни!
При мен имаш награда, намини, когато ти е удобно.
Сърдечен поздрав и уютна неделя!

Или каза...

Божестевено пухкави и вкусни изглеждат твоите милинки, сякяш усещам аромата им чак у нас.
Хубава вечер!

Kokona каза...

Благодаря вииии!:)))) Много сте мили:)

Iakr Tour каза...

много хубава рецепта, аз много харесвам милинки, не са много диетични, ще си ги направа когато имам повечко време. искам да каже че този блог е страхотен и винаги намирам прекрасни рецепти

Kokona каза...

Много благодаря за милите думи:)

Benita каза...

Малеееее, от кога съм си качила рецептата ти и все нямам време да я прочета... то на човек да му потекат лигите само като чете и като гледа снимките... КЕ СЕ ПРАВЯТ ТЕЗИ ДНИ!!! То това ясно, ама не трябва да казвам за свинската мас вътре, че.... ще ме утепат в нас:))))))))))
Страхотно изглеждат твоите милинки!!! Брависимо!

Роси каза...

Ааааа,ето ги къде били!
Е то от маста ще са станали такива хрупкави и отдолу!
Но аз у дома не готвя с мас,ще пробвам с масло,пък дано ми харесат.
Благодаря за рецептата!

Нели каза...

Като ти гледам милинките си изглеждат до суш като Сливенските :)
Родния ми град е Сливен :)И аз много обичам тези милинки,аз приготвям с прясно мляко,но явно и с водичка са мно-о-о го сполучливи. Отдавна бях забравила за тях,не че съм толкова стара ,но по София много не се говори за тях или поне за това ,което аз разбирам като милинки. Чудна рецепта и на тях ще им се наканя.Благодаря!

Kokona каза...

Благодаря ви:)

Zornitsa Nikiforova каза...

Прекрасни милинки! Записвам рецептата, само ще пропусна пудрата захар отгоре :)

онлайн супермаркет каза...

"мазнички, леко хрупат коричките, а вътре са пух" - ей това са истински милинки. Спомням си ги от едно време... и ми потичат лигите. Сега по баничарниците не ги докарват като тогава :( Мерси за рецептата, ако нещо друго мазничко и калорично ти попадне споделяй :)

Kokona каза...

Благодаря!:)

Kokona каза...

О, благодаря!:)
Иначе мазничко ми попадна един тутманик и го споделих ;)

Катя Николова каза...

Чудесен блог!Поздравления!Доста интересни рецепти..Това вече е изпробвано :):)

Kokona каза...

Благодаря, благодаря! :)

Темида Георгиева каза...

Не знам вече какво да гледам и какво да приготвям,като всичко е вкусно!Благодаря ти мила за рецептите!Както винаги си на ниво!

Unknown каза...

Благодаря ти за рецептата, страхотни станаха. ето виж виж http://venito0o0o.blogspot.com.es/2012/06/blog-post_29.html :D Поздрави и хубава вечер :)

Анонимен каза...

аз съм от сливен ,но от години живея в атина а тук трудно се намираt български закуски направихме ги и станаха уникални само намалихме солта

Kokona каза...

Благодаря ви! Радвам се, че са се харесали! :*

екскурзии карнавал Венеция каза...

Хубаво е че втасалото тесто се премесва отново. Намаслява се тава за печене с мас и се поръсва с галета. От тестото се оформят топчета и се редят в тавата на съвсем малко разстояние едно от друго. Оставят се да втасат и през това време се прави заливката. Със сигурност от всичкит етезистъпки, на края ще се получи много сочно и пухкаво тесто.Определено ми хареса тази рецепта и ще я направя тези дни.Радвам, се че попаднах случайно на този сайт, ще го препоръчам блога и на мои приятелки, които също обичат да готвят. Изпекла си го страхотно с идеален златист загар. От горе може да се сложи и сусам или маково семе нищо че е с пудра захар.Публикувай по често страхотните си рецепти.Хубаво е че си уточнила че е доста тежко и за някои не е здравословно.

Kokona каза...

Много благодаря за милите думи! :)

Unknown каза...

Браво, много хубаво и апетитно :)) Радвам се че са се получили сливенско-бургаско-ямболските милинки с варненски привкус :D И аз ще ги "тествам" :)